IMF i krismöte efter Strauss-Kahns häktning

1:29 min

Den internationella valutafonden IMF:s styrelse höll i går kväll ett krismöte i Washington, med anledning av att högste chefen Dominique Strauss-Kahn häktats misstänkt för våldtäktsförsök.

Den internationella valutafonden IMF:s styrelse höll i går kväll ett krismöte i Washington, med anledning av att högste chefen Dominique Strauss-Kahn häktats misstänkt för våldtäktsförsök.

Dominique Strauss-Kahn sitter kvar som chef för Internationella valutafonden - tills vidare.

IMF gör inga förändringar i det här läget, men vi följer situationen noga, meddelade valutafonden i ett kort uttalande, efter det extrainsatta krismötet i IMF:s högkvarter i Washington.

IMF-chefen tillbringade natten till tisdagen i ett ökänt häkte i New York.

Timmarna efter att han blivit nekad att släppas mot borgen av en domstol i New York fördes han till fängelseön Rikers Island utanför Bronx, där vanligtvis omkring 11 000 intagna hålls.

Dominique Strauss-Kahn, en av finansvärldens mäktigaste män, sitter i en kal cell på tre gånger fyra meter. Enligt kriminalvårdsmyndigheterna i New York hålls han isolerad för att förhindra attacker från medfångar, ett öde som annars hotar kändisar som hamnar i häktet.

IMF-chefen hålls tills vidare kvar i häktet. Risken att han ska fly från USA är så stor att han inte bör släppas, enligt domaren i målet.

Den 62-årige IMF-chefen anklagas för att ha försökt våldta en kvinna som var på väg att städa hans hotellrum i New York i lördags.

Enligt åtalet ska Strauss-Kahn ha kommit ut naken ur badrummet och överfallit den 32-åriga hotellstäderskan. Åtalet gäller bland annat sexuella övergrepp och försök till våldtäkt och dessutom anklagas Strauss-Kahn för att ha spärrat dörren för att hindra kvinnan från att fly.

Han riskerar fängelse i upp till 25 år om han fälls. IMF-chefen nekar till alla anklagelser, och hans advokater hävdar att han har alibi.

Sexanklagelserna har inte bara skakat om IMF, utan fortsätter också leda till chockvågor i Frankrike, där Dominique Strauss-Kahn hittills setts som den givna presidentkandidaten för socialistpartiet.

Hans fall tas upp i rätten i New York igen nu på fredag 20e maj.