1 av 4
Familjen till den under mystiska omständigheter döda miljöaktivisten Abdul Ghani säger att de ska fortsätta hans kamp mot dem som vill skövla mangroveskogen. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 4
Muhammad Qasim, bror till omkomne miljöaktivisten Muhammad Abu Bakr, visar aktivisternas kontor som föstördes med handgranater. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
3 av 4
Fiskaren och miljöaktivisten Akbar visar hur en av deras båtar bränts, de misstänker att "landmaffian" i Karachi vill skrämma dem för att kunna skövla mangroveskogen och bygga vid stranden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
4 av 4
Lokalpolitikern Faisal Yunus, under ett porträtt av politikern Benzir Bhutto, förnekar att hans far ligger bakom mordet på två miljöaktivister som kämpat mot skövling av mangroveskogen. Foto: Níls Horner/Sveriges Radio.

Pakistanska miljöaktivister hittade döda

Pakistans miljöproblem i terrorns skugga
2:24 min

I Pakistan har två miljöaktivister som kämpat mot skövling av landets mangroveskogar hittats döda, och det väcker oro hos andra aktivister.

I Pakistan domineras nyheterna ofta av terrordåd. Samtidigt brottas landet med många andra svåra problem, däribland hot mot miljön.

Fiskaren Akbar visar var handgranaterna kastades in. De förstörde det lilla kontor som använts av en lokal grupp som bekämpar skövlingen av Pakistans viktiga mangroveskogar.

– Jag är rädd för att prata med medier, men känner att jag måste berätta ändå, säger han.

Två ledande lokala aktivister som arbetare med att skydda växtligheten invid havet hittades för knappt två veckor sedan döda i vattnet här intill, nästan samtidigt som handgranatattacken.

– De mördades, säger Akbar.

Han och andra här tror att motivet var att kunna skövla skogen och bygga alldeles vid vattnet. Han säger att det var runt 40-50 beväpnade män ledda av en politiskt inflytelserik person i trakten som attackerade byn Kakapir, vid havet någon timme från Pakistans största stad Karachi.

– Alla i byn är rädda för nya attacker, säger han.

Mamman till en av de döda, Hajra Siddiqi, pratar varmt om sin son, Abdul Ghani, som en hängiven miljöaktivist som struntade i riskerna.

– Han gjorde så mycket för att hjälpa andra här i byn och för att rädda mangroveskogen.

Hajra Siddiqi medger att lokalbefolknigen här för om åren också brukade skövla mangrove-skog, ända tills Världsnaturfonden kom hit och lärde invånarna att växtligheten kan skydda dem från cykloner och översvämningar och att den också är viktig för fiskens fortbestånd.

Invånarna här säger att miljöaktivisternas död kan kopplas till Karachis mäktiga "mark-maffia", som illegalt tar över mark för att kunna bygga och sälja hus nära havet.

Men Faisal Yunus, son till den mäktige lokalpolitiker - från det regerande partiet PPP - som byborna utpekar som ansvarig för dödsfallen, förnekar all inblandning, både i handgranatattacken och dödsfallen.

– Vi hade ingenting med det att göra. Vi är också emot skövling av mangrove, säger han.

Miljöaktivisterna som hittades i vattnet dog kanske när de var ute och simmade, säger han.

Polisen försöker nu bringa klarhet i den invecklade härvan här, samtidigt som miiljöexperter säger att en sak redan är klar, Pakistans långa kust står inför en allvarlig miljökris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".