Bomb hittad på buss utanför Dublin

Bara ett halvt dygn före den brittiska drottningens historiska besök i Irland hittade polisen en sprängladdning ombord på en buss.

Sprängladdningen hittades sent i går kväll i bagageutrymmet på en buss med ett 30-tal passagerare ombord.

Polisen hade fått ett anonymt tips och bussen, som var på väg till Dublin, stoppades i den lilla staden Maynooth ett par mil väster om Dublin. Passagerarna evakuerades och sprängämnesexperter från armén tog hand om sprängladdningen som var en hemmagjord så kallad rörbomb.

Enligt polisen så handlade det om en fullt fungerande sprängladdning som sedan sprängdes av militären.

Säkerhetspådraget inför drottning Elizabeths historiska besök har varit omfattande.

På grund av Storbritanniens och Irlands blodiga förflutna och konflikten i Nordirland är det här första gången sedan Irland blev självständigt från Storbritannien för över 70 år sedan som en brittisk statschef besöker Irland.

Grupper som motsätter sig att Nordirland är en del av Storbritannien och i stället vill ha ett enat Irland har protesterat mot drottningens besök. Det polisen framför allt befarar är attentatsförsök från små militanta republikanska grupper från Nordirland.

Delar av Dublins gator kommer att vara avspärrade i dag under drottningens besök och 8 000 poliser och 2 000 soldater deltar i säkerhetsarbetet under det fyra dagar långa statsbesöket.