FN planerar för syrisk flyktingvåg till Turkiet

2:59 min

FN:s flyktingorgan UNHCR har utarbetat planer för en eventuell flyktingvåg till Turkiet från det våldsdrabbbade grannlandet Syrien. Det säger UNHCR:s presstalesman Metin Corabatir i den turkiska huvudstaden Ankara.

– Vi arbetar med alla möjliga scenarios. Vem som helst kan föreställa sig vad som kan hända i värsta fall. Det viktiga är att vi har utarbetat planer så att vi verkligen kan ta hand om de människor som kan tänkas dyka upp, säger Metin Corabatir vid UNHCR:s kontor i Ankara.

Byggnaden liknar mer ett inhägnat fängelse än ett kontor.

Man får passera genom olika, minst tre meter höga gallergrindar, som dessutom utrustats med taggtråd högst upp.

Till och med vaktstugan inne i området är gallerförsedd så att inte ens den insläppta besökaren ska kunna komma åt vakterna.

Detta efter en rad våldsamma tillslag från människor som i ren desperation över att inte ha blivit klassade som flyktingar gett sig på personalen, tänt eld på sig själva och ibland även kastat in brandbomber mot de FN anställda, berättar Corabatir.

Under de senaste 20 åren har Turkiet varit ett av de främsta transitländerna för människor som flytt från krigets Irak, andra länder i mellanöstern och från övriga Asien.

Nu fruktar många en ny flyktingvåg. Den här gången från grannstaten Syrien.

Man märker av oron från olika håll i Turkiet, politiker, statsvetare och andra som varnar för det instabila läget och möjlig massflykt.

Men hittills har vi inte sett någon stor tillströmning.

Det har bara kommit totalt 270 syrier som krävt att få skydd i Turkiet.

Men då ska man veta att det finns klara uppgifter att den syriska staten uppenbarligen gör allt för att hindra folk att ta sig ut från Syrien, säger Metin Corabatir.

Sedan finns också frågan om Turkiet kommer att välkomna syriska flyktingar med tanke på den delikata situation som uppstått.

Turkiet har under senare år arbetat aktivt för att förbättra relationerna med Syrien.

På senare tid har Turkiets regering kritiserats för att inte ta en klarare ställning i frågan om den syriska regimens våldsanvändning mot demonstranterna i Syrien.

Att frågan är känslig för Turkiet framgår av det faktum att Turkiet officiellt sagt sig välkomna de 270 syrier som flytt och att de nu är landet gäster, tills vidare.

Men dessa 270 flyktingar hålls numera isolerade i en övergiven statlig byggnad långt från befolkade områden, nära den syriska gränsen. Journalister får inte träffa dem.

Uppenbarligen vill man inte att flyktingarnas vittnesmål om vad som hänt i hemlandet ska komma ut och försämra relationerna mellan de båda länderna.