ANC väntas vinna stort i Sydafrikas lokalval

3:00 min

I dag hålls lokalval i Sydafrika, ett val som kommer att visa hur stor populariteten för president Jacob Zuma är. Regeringspartiet ANC väntas fortfarande vinna stort, men oppositionen hoppas ändå göra nya framsteg. Otåligheten växer när det gäller vad ANC-regeringen levererar till landets många fattiga. Symbolen för den uteblivna servicen har i det här valet har blivit en toalett.

Zama Nkosi visar toaletten som kommunen började bygga vid hennes hus för två år sedan. Det är ett runt hål i marken och inget mer. Den har inget lock, ingen toalettsits och inga väggar.

– Jag är verkligen besviken. Det är inte bara den uteblivna toaletten som är problemet. Titta på vägen, ofta med dikesdjupa fåror mitt i, barnen får vada fram till skolan därborta när det regnar. Vi ser inte mycket utveckling här, säger Zama Nkosi som istället för kommunens toalett valt att gräva en egen latrin tillsammans med sina två systrar som hon bor med.

Fattiga människors besvikelse över vad ANC-regeringen inte har lyckats leverera är den stora frågan i lokalvalet i Sydafrika. Mest uppmärksamhet har vad som nu kallas ”toalett-dramat” fått.

Det började med att ANC dundrade mot det främsta oppositionspartiet DA, Demokratiska Alliansen, för upptäckten av 1300 gemensamhetstoaletter. De var byggda utan väggar och folk i fattiga områden styrda av DA fick smyga dit i mörkret för att uträtta sina behov i fred. Ren rasism, dundrade ANC-företrädare tills exakt samma sorts toaletter utan väggar hittades i en ANC-styrd kommun i en annan del av landet.

Nu har den vita toalettstolen i det fria blivit en symbol för allt det människor tycker att de blivit lovade när apartheidregimen föll, men aldrig fått. De saknar också el, vatten, jobb, hus, bättre skolor och bättre vägar.

Alex Maphanga som driver kampanj för Demokratiska Alliansen på en liten ort i det fattiga Mpumalanga tror att hans parti kommer att göra framsteg i dagens val.

Alex Maphanga är nöjd om de bara får ett par platser till i kommunfullmäktige, men trots att det fortfarande gäller så lite tror han att ANC är mer nervöst än tidigare. Människors missnöje har varit väldigt synligt den senaste tiden.

Det har varit över 100 lokala missnöjesdemonstrationer över hela landet det senaste året. De har dessutom ofta urartat till våldsamma upplopp, vilket är en omfattning av protester mot ANC-styret som aldrig tidigare skådats i landet. Politiska bedömare säger att det här kan bli valet som visar att ANC inte längre bara kan vila på meriten av att vara det stora befrielsepartiet.

I den lilla byn Jeppes Reef säger Zama Nkosi, med den uteblivna toaletten, att hon inte alls tror att alla i området kommer att rösta på ANC som vanligt.

– Många säger att de tänker stanna hemma och strunta i att rösta, för att de är så besvikna, säger Zama Nkosi.