RFV varnar för fler förtidspensioneringar

Samhällets kostnader för sjukpenningen är på väg ner. Samtidigt blir förtidspensionärerna allt fler och det oroar Anna Hedborg som är generaldirektör för Riksförsäkringsverket.

– Ja, samtidigt ökar sjukersättningen, det vill säga gamla förtidspensionen, ganska kraftigt i kostnader. Så måste det bli innan det blir bättre när det är så många människor som varit sjuka så länge, säger Hedborg.

– Det är oroande. När människor får sjukersättning så brukar de sällan komma tillbaka till arbetslivet efter det. Det vi måste göra är att se till att människor kommer tillbaka efter sjukdom, även om de inte är riktigt lika friska som tidigare, säger hon.

Riksförsäkringsverkets senaste prognos om hur mycket pengar som staten får betala ut sjukpenning och förtidspensioner visar två parallella utvecklingar. 

Allt färre blir sjukskrivna och kortare tid men och andra sidan blir det fler och fler som kommer att förtidspensioneras. Kostnaderna för förtidspension ökar kraftigt enligt RFV:s prognos från 50 miljarder i år till över 62 miljarder 2007.

Trots att det sker förändringar så blir slutsumman densamma. I år kostar sjukpenning och förtidspension 92 miljarder och så mycket blir det också om tre år.

Den enda som kan minska notan är fler jobb säger Anna Hedborg.

– Det absolut viktigaste som kunde hända är att arbetsmarknaden öppnas upp så att människor som varit sjuka kan hitta ett annat arbete, säger Anna Hedborg, generaldirektör för Riksförsäkringsverket.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".