Kommissarie åtalas för grova brott

En 35-årig poliskommissarie åtalades under fredagen för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott i Eskilstuna Tingsrätt.

– Åtalet omfattar två leveranser av kokain, en i december på 544 gram och en i januari på 788 gram. Det omfattar spridning av kokain, och det omfattar haschhantering på över tio kilo, säger Magnus Elving som är kammaråklagare vid Eskilstuna Tingsrätt.

Inte helt vanligt mål
I januari i år började polisen i Eskilstuna nysta upp en ganska vanlig härva med knark som kommit från Sydamerika via Nederländerna.

En person greps med magen full av kokain på tåget mellan Malmö och Stockholm.

– Det som har gett det här målet helt andra dimensioner är poliskommissarien från Stockholm, säger Magnus Elving.
Åklagarna hävdar nu att den 35-åriga polisen ska ha tagit en jämngammal informatör till hjälp för att komma åt organiserad brottslighet som organiserats från Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, säger Magnus Elving.

”Inte för egen vinning”
Polisen och hans medhjälpare ska ha hjälpt internen att starta knarkhandel, de ska ha hjälpt till att skaffa kunder, de ska ha lämnat knarkpengar och dessutom hanterat kulsprutor, pistoler, gevär, handgranater och sprängämnen.

De ska inte ha gjort det här för egen vinning. Poliskommissarien och hans informatör skyller nu på varandra.

– Han hävdar att han i princip har agerat på uppdrag av polisen, säger Nils Uggla som företräder informatören.

Poliskommissariens advokat, Per Liljekvist håller inte med om det.

Informatörens advokat har agerat på uppdrag av din klient, poliskommissarien. Vad säger du om det?

– Jag kan förstå att de har den positionen, det är deras enda räddningsplanka efter den situation som informatören har hamnat i. Hans lögner kommer visa sig under en förhandling med domstol, säger Per Liljekvist.  

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista