Här hittades Tony Olsson av polispiketen när han försökte gömma sig uppe på loftet till Tegelvretens gård, som ligger väster om Grindsjön.

Alla Hallrymlingarna har gripits

Alla fyra som rymde från Hallanstalten utanför Södertälje är nu gripna. Vid tiotiden på fredagsmorgonen fann polisen livstidsdömde Tony Olsson på ett loft till ett stall i samma område som de tre övriga greps.

– Han anträffades i en lada där han försökte gömma sig. Han försökte gömma sig bakom något föremål i byggnaden, säger Jan-Erik Karlstedt på länskriminalpolisen.

Tony var omtöcknad
Det var på ett loft på Tegelvretens gård, fyra kilometer från den plats där flyktbilen hittades som polisen fann Tony Olsson. Efter 2,5 dygn på flykt var han omtöcknad och polisen kunde gripa honom helt odramatiskt.

Men han var beväpnad enligt Lars Byström, polisens insatschef.

– Ja, med nåt pistolliknande föremål. Som vi inte vet om de var skarpt eller inte. Jag utgår från att han inte siktade mot oss.

Under natten mot fredagen och morgonen har det kommit flera vittnesuppgifter om att Tony Olsson varit synlig i området.

På fredagsmorgonen blev tipsen konkreta. Men polisen vill inte bekräfta att det var de två boende på gården som gav de slutgiltiga tipsen till polisen.

Gömd på loftet
Tolv poliser deltog i sökandet och man fann honom gömd inne på loftet. Lars Byström tror att han har övernattat där.

– Ja, ja den uppfattningen har jag, att han sökt skydd för att få värme. Det är trots allt rätt kallt på

Gripandet av de tre andra, Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana gick också lugnt till och Lars Byström tror att Amaya som greps på en landsväg ville bli gripen.

– Han var tämligen matt och hade inte mycket emot att vi hittade honom.

Nu fortsätter spaningarna efter dem som hjälpte till vid flykten, främst de två som körde bilen men också eventuellt andra som kan ha hjälpt till.

Förhör med personalen
Enligt Jan-Erik Karlstedt på länskriminalpolisen som leder utredningen, har förhören med personal inne på Hall givit vissa indikationer på vem av de fyra rymlingar som har varit mest pådrivande i rymningen.

Även föremål som man har funnit inne på anstalten kommer att vara betydelsefulla för att utreda vilka olika roller de fyra har haft under flykten.

Utredningarna fortsätter också om rymlingarna har fått hjälp inne på anstalten.

– Vi har de anställdas berättelser. De är en hypotes att de kan ha fått hjälp inifrån. Men det finns inga bevis för att det är så. Det får den fortsatta utredningen visa.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista