Vargvalpar flyttas mellan Norge och Sverige

1:47 min

Nu börjar försöken med att flytta nyfödda vargvalpar mellan nordiska djurparker. Nästa vår är tanken att djurparksvalpar ska sättas ut i vilda lyor, något som redan gjorts med goda resultat i Nordamerika.

Men det är ännu för tidigt att göra i norden, förklarar projektledaren Mats Amundin på Kolmårdens djurpark.

– Dels har man inte någonsin gjort det med vår varg, dominatrasen Canis lupus lupus, sen har man inte testat med så stora åldersskillnader som vi måste räkna med nu. De valpar som föds i djurparker föds senare än de som föds i naturen och det är det vi vill testa, säger han.

Tre norska djurparker ska tillsammans med svenska Nordens Ark, Orsa Björnpark och Järvzoo under några intensiva veckor flytta sammanlagt tolv vargvalpar mellan sig.

Flytten gäller endast honor som föder på olika datum. Eftersom valparna tidigast kan tas från lyorna fyra till fem dygn efter födseln och senast när de blivit tolv dygn gamla kräver arbetet noggrann planering.

– En veterinär kommer undersöka dem, de kommer förses med mikrochip och sedan kommer en student och jag att flyga till nästa ort och så får vi nya valpar och sedan flyger vi till nästa djurpark, säger Mats Amundin.

Lyckas honan och de nya syskonen ta till sig de adopterade valparna så kommer metoden att användas mot vilda lyor i naturen nästa vår.

På så sätt skulle den inavlade svensknorska vargstammen kunna få in nytt blod vilket är regeringens målsättning.

Eftersom vinterns två flyttar av vuxna vargar med östliga gener än så länge inte burit någon frukt blir försöket med djurparksvalparna extra viktigt. Redan efter ett par dygn kommer kvitto på hur det har gått.

– Är de inte accepterade då så vet vi det. Och är de accepterade så är chansen väldigt stor att det kommer att gå bra sen också. Vad händer om de inte accepteras då? Då kommer Kolmården att ta hand om dem för flaskuppfödning, säger Mats Amundin.