Militärtribunaler på Guantánamo prövar fångars status

På den amerikanska militärbasen Guantánamo på Kuba ska speciella militärtribunaler pröva Guantanmofångarnas juridiska status. Det blir den första granskningen om det finns lagligt stöd för att hålla fångarna instängda på basen.

En speciellt inrättad domstol på Guantánamobasen har nu inlett prövningen om Guantánamofångarna hålls fängslade med stöd av lagen. Fångar kommer att ha möjlighet att få prövat om de kan friges.

Det är nära 600 män som hålls fångna under omdiskuterade förhållanden, till exempel tillbringar de tiden i stålburar med mycket begränsad rörlighet.

Speciell domstol
Den första rättegången inleds den 23 augusti enligt uppgifter till BBC. Den speciella domstolen som skapats på Guanténamobasen består av tre amerikanska officerare som ska kunna ge fångarna en möjlighet att pröva om anklagelserna mot dem håller för ett frihetsberövande.

President Georg Bush regering har hävdat att fångarna kan betraktas som ”olagliga stridande” och därför varken omfattas av internationella konventioner eller amerikansk lag och därför kan hållas i fångenskap. Men den amerikanska högsta domstolen underkände den tolkningen.

Ingen advokat
Fångarna ser dock inte ut att få samma rättigheter som i en civil domstol. De kommer till exempel inte att kunna ha en advokat utan kommer antagligen att hjälpas av amerikanska officerare.

Det har redan kommit skarp kritik från företrädare för Guantánamofångar som kallat prövningen i den speciella domstolen för ett bedrägeri.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista