"Ser gärna se Christine Lagarde som IMF-chef"

0:43 min

Skandalen med den Internationella valutafonden, IMF:s chef Dominique Strauss-Kahn skakar organisationen. Trots det tror SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist att valutafondens roll i den globala ekonomin kommer att bestå.

– Jag tror effekterna blir ganska små men jag tycker det är mycket olyckligt att IMF nu smutsas ned på det här sättet. IMF är en mycket viktig spelare ute i världsekonomin för att reda upp de globala problem som finns där. Man har visat att man har gjort ett bra arbete de senaste åren tycker jag och det är viktig att man har en fortsatt opartiskhet och trovärdighet. Tappar man den då blir det svårare för världen att lösa problemen, säger han.

Vad kommer att hända med IMF?

– Jag tror IMF är så pass starkt, man har vuxit och blivit en stark organisation. Man har mycket kompetens, duktiga personer där så jag tror man kommer att fortsätta vara en mycket viktig spelare.

Kommer det att bestå det där att det alltid är en fransman som ska vara chef där?

– Det beror nog i det stora hela på var fransmännen finns i övrigt. Om det finns en duktig fransman eller en fransk kvinna, det finns ju sådana kandidater också, då tror jag att vi kan få en riktigt bra organisation. Jag tycker att Frankrikes finansminister i dag Christine Lagarde är en mycket bra kandidat som jag gärna skulle vilja se som chef för Internationella valutafonden.