1 av 6
Drottning Elizabeth och den irländska presidenten Mary Mc Aleese under en trädplanteringscermoni. Foto: Tony Maxwell/Scanpix.
2 av 6
Demonstranter håller upp en republikansk Sinn Fein banderoll för att protestera mot drottning Elizabeths besök. Foto: Carl de Souza/Scanpix.
3 av 6
Soldater från irländska armén inför drottningens ankomst. Foto: Niall Carson/Scanpix
4 av 6
Den irländska flaggan över postens huvudkontor i Dublin där upproret mot det brittiska styret startade i samband med påsken 1916. Idag anlände den brittiska drottningen Elizabeth till Irland för ett fyra dagar långt besök. Foto: Peter Morrison/Scanpix.
5 av 6
Poliser som står bakom en förseglad postlåda i Dublin inför det historiska besöken av den brittiska drottningen. Foto: Paul Ellis/Scanpix.
6 av 6
Drottning Elizabeth II. Foto: Christopher Furlong/Scanpix.
Irland

Oro för terrordåd under drottningbesök

2:00 min

Den brittiska drottningen Elizabeth har nu anlänt för sitt första statsbesök i grannlandet Irland. Många människor välkomnar henne, men inte alla. Rädslan för terrordåd finns, inte minst efter att polisen igår hittade en sprängladdning ombord på en buss.

Under ett enormt säkerhetspådrag inledde idag den brittiska drottningen sitt historiska statsbesök på Irland. Det är första gången sen Irland blev självständigt från Storbritannien som en brittisk monark besöker landet:

Ja, när drottning Elizabeth kom till den irländska presidentens palats så spelades förstås nationalsångerna.

Efter en lunch så var det dags att för drottningen att åka vidare till Garden of Remembrance och lägga ner en krans vid monumentet till minne av alla de som stupat i Irlands kamp för självständighet från Storbritannien.

Det här ses som en försoningsgest . Men det är inte alla som är imponerade.

Ett par grupper demonstrerade mot drottningens besök. Brian Leeson var en av demonstranterna

Demonstranterna anser att Storbritannien fortfarande ockuperar en del av Irland i och med att Nordirland tillhör Storbritannien.

Men en majoritet av irländarna är enligt en opinionsundersökning positiva till drottningen besök.

Två av dem är Anne O´Toole och Elaine Lochlin som står längs med kortegevägen.

Säkerhetspådraget är det största hittills i Irlands historia, 8 000 poliser och 2 000 soldater är utkommenderade.

Det man är rädd för är attentatsförsök från små militanta republikanska grupper i Nordirland.

Igår kväll desarmerade polisen en hemmagjord sprängladdning som hade hittats i bagageutrymmet på en buss med 30 passagerare ombord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista