"Mario Draghi är rätt man för jobbet"

1:37 min

Det blir Italiens nuvarande centralbankschef Mario Draghi som får ta över ECB-rodret efter fransmannen Jean-Claude Trichet. Draghi har en lång karriär bakom sig, både inom den akademiska världen liksom näringslivet och politiken. Han bedöms vara "tillräckligt tysk och tillräckligt oitaliensk" för jobbet.

Det viktigaste nu är att åter skapa en tillväxt som är jämn och hållbar. Mario Draghi i sin roll som centralbankschef i Italien är ödmjuk inför vad som kommer att hända efter krisen men betonar eurons vikt.

Mario Draghi tror på euron och det är A och O för att få jobbet som ny centralbankschef. Eurosamarbetet står inför stora utmaningar med allvarliga kriser i Grekland, Irland och Portugal. Dessutom börjar inflationen i området få fart och nuvarande centralbankschefen Jean-Claude Trichet och hans direktion har börjat höja räntan igen.

I detta läge blir det alltså en italienare som får ta över rodret men Mario Draghi har beskrivits som oitaliensk. Han tror på sträng inflationsbekämpning och han var en viktig person på det italienska finansdepartementet under landets kris på 90-talet. Bland annat skötte han många privatiseringar av bolag och efter det kallas han "super Mario".

Mario Draghi har Tysklands förbundskansler Angela Merkels förtroende. Merkel har gjort klart att "Mario Draghis syn på stabilitet och solid ekonomisk politik är väldigt lik vår". Merkel hade nog hoppats på en tysk kandidat men sedan Axel Weber drog sig ur leken tidigare i år bedöms Mario Draghi tänka tyskt nog.

Under sina 63 år har Mario Draghi hunnit med en hel del. Han studerade i Italien, fortsatte till USA där han doktorerade vid MIT, han har arbetat på Världsbanken, italienska finansdepartementet, på investmentbanken Goldman Sachs och nu senast som chef för den italienska centralbanken samt är ledare för det nyskapade Finacial Stability Board.

Men nu landar många svåra frågor på Mario Draghis bord. Hur mycket kan ECB höja räntan utan att de mest krisdrabbade länderna dukar under? Hur mycket högre ränta behöver egentligen de länder i Europa som går starkt med Tyskland i spetsen? Är inflationen i unionen verkligen under kontroll? Och sist, vad händer om värdet på Greklands statsskuld måste skrivas ned?

Jean-Claude Juncker, premiärminister i Luxemburg och ledare för eurogruppen, är i alla fall övertygad om att Draghi är rätt man för jobbet.

– Draghi är en man med ett utmärkt rykte, en centralbankschef som har bevisat att han tror på euron och på hela euro-samarbetet, säger Jean-Claude Juncker.

Formellt tas beslutet om Draghi senare i sommar, troligtvis på EU-toppmötet på midsommarafton.