Nya riktlinjer för graviditetspenning

1:55 min

Högsta förvaltningsdomstolens dom idag innebär att Försäkringskassan måste göra enskilda bedömningar. Tidigare har myndigheten tolkat lagen så att hela yrkeskategorier kunde nekas ersättningen.

Jenny Sandsjö är en av kvinnorna som nu beviljats ersättning trots att hon jobbar på en utomhus på en naturförskola.

– Du har ingen aning om hur glad jag bli. Det betyder otroligt mycket. Jag började gråta när du ringde förut, kan jag säga. Det är en otrolig lättnad. Jag har inte gjort det här med glimten i ögat, det kan jag inte påstå, säger Jenny Sandsjö.

– Jag förstår inte varför graviditetspenning finns om inte den här yrkesgruppen ska ha den, med tanke på att jag jobbar utomhus på en naturförskola och måste bära ryggsäck.

– Jag har till och med bildbevis på att jag inte kan få på mig ryggsäcken som jag måste ha på mig dagligen.

Enligt tidigare praxis fick förskolepersonal inte någon graviditetspenning.

Domen från Högsta förvaltningsdomstolen innebär alltså nya riktlinjer för försäkringskassa när det gäller havandes rätt till graviditetspenning.  

Det är ungefär 20 - 25 000 personer om året som söker det.

Det är möjligt att fler får rätt till ersättning nu.

Mats Matsson vid Försäkringskassan välkomnar domen.

– Det här är mycket positivt för Försäkringskassan. Det ger oss stöd i det arbete som vi har påbörjat nämligen att inte titta på kvinnornas yrken utan att titta på de arbetsuppgifter som just den här kvinnan söker graviditetspenning har och göra individuella bedömningar.

För Jenny Sandsjö som nu beviljas ersättning har det gått ett tag, hennes son har redan hunnit bli två år gammal.

– Den pojken har jag slagits för detta från allra första början. För min första son, som snart är fem år gammal fick jag det. Då jobbade jag på samma avdelning, med färre antal barn, med samma koncept, samma grej och då fick jag det.

Nu kanske du kan våga skaffa ett barn till?

– Det hade jag gjort i vilket fall som helst. Jag hade stridit en gång till för det är för mig solklart. När man går in på Försäkringskassan och läser kriterierna för graviditetspenning så innefattar jag samtliga kriterier som de har, säger Jenny Sandsjö.