Partierna eniga om påföljder vid rymning

Efter två spektakulära rymningar inom ett halvår från Sveriges säkraste fängelser är alla riksdagspartier eniga om att påföljden för rymningar måste bli hårdare. Nu även justitieministern Tomas Bodström ställning och säger att han kan tänka sig att göra det mer kännbart för den som rymmer.

Justitieminister Tomas Bodström kan tänka sig att påföljden för en fånge som rymmer ska bli hårdare än i dag.

– Jag anser att det ska var mycket hårdare konsekvenser av att man rymmer och det ska vi fortsätt arbeta med i den här parlamentariska utredningen. Jag anser att man ska få sitta av längre av sitt straff om man rymmer. Det kan ju bli mycket kännbart. Om som i ett av de här fall är dömd till elva år så kan det röra sig om flera år. Det får inte vara så att man inte förlorar något på att rymma.

126 personer har befunnit sig på rymmen från någon av kriminalvårdens anstalter hittills i år.

Inte straffbart att rymma
Rymlingen begår i dag inget brott. Den som rymmer och kommer tillbaka får plussa på de dagar han eller hon har varit borta på sitt straff.

Det finns också disciplinära åtgärder inom kriminalvården som till exempel indragen permission. Men nu säger alla politiska partier att det inte räcker. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

Beatrice Ask, moderaternas talesman i juridiska frågor menar att det var på tiden att justitieministern Tomas Bodström ändrade sig.

– Det viktiga är att det får konsekvenser, det gör det inte i dag. Det går inte med den ganska mesiga kriminalpolitik som regeringen har fört hittills. Möjligen tvingas han göra en liten kursändring och det är bra.

Folkpartiets Johan Persson har drivit frågan länge om att kriminalisera rymningar. Och centerpartiets Johan Linander säger att rymning ska ha en påföljd.

V och mp:s mjukare linje
På vänsterpartiet säger justitierådet Alice Åström att det inte helt otänkbart att rymning får en brottsrubricering. Miljöpartiet instämmer med vänsterpartiet och väljer en något mjukare linje och vill att frågan ska diskuteras.

– Om man skulle kriminalisera det hela skulle det bli en straffsats. Det skulle vara svårt att motivera människor som är dömda till livstids fängelse att låta bli att fly på grund av att det är straffbart. Men vi ska nog kunna komma fram till att det ska bli en konsekvens av att man avviker, säger Leif Björnlo, miljöpartiets representant i justitieutskottet.

Tomas Bodström har nyligen tillsatt en utredning med före detta rikspolischef Björn Eriksson i spetsen och utredningen kan komma med förslag på kriminalisering av rymning.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista