Skandal med IMF-chef hindrar inte skuldsanering

2:24 min

De ekonomiska problemen i eurozonen består länge än och en skuldsanering för Grekland rycker allt närmare. Delar av den gigantiska skulden kommer troligen att skrivas av. Den prognosen gör banken SEB i en rapport i dag. IMF, som har en nyckelroll i skuldsaneringen, kommer inte att påverkas av skandalen med IMF-chefen, menar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Jag tror att effekterna blir ganska små. Men jag tycker att det är mycket olyckligt att IMF smutsas ner på det här sättet. IMF är en mycket viktig spelare ute i världsekonomin, att reda upp de globala problem som finns där. Man har visat att man har gjort ett bra arbete de senaste åren, tycker jag. Det är viktigt att man har en fortsatt opartiskhet och trovärdighet. Om man tappar den blir det svårare för världen att lösa problemen.

Kommer det att bestå att det alltid är en fransman som är chef där?

– Det beror nog i det stora hela på vad det finns för fransmän i övrigt. Jag tycker att Frankrikes finansminister i dag, Christine Lagarde, är en mycket bra kandidat som jag gärna skulle vilja se som chef för Internationella valutafonden, säger Robert Bergqvist.

Det är ett toppämne för dagen i ekonom- och politikkretsar världen över. Hur ska det gå med IMF efter skandalen? Hur påverkas IMF:s viktiga roll i försöken att lösa ländernas skuldproblematik efter finanskrisen?

Effekterna blir ganska små, enligt svensk analys. På den internationella arenan agerar Kenneth Rogoff, tidigare chefsekonom på just IMF, i dag professor i ekonomi vid Harvarduniversitetet i USA.

– IMF måste behålla sin starka roll i skuldsaneringen. IMF har experterna och kunskapen, och med rätt ersättare kan IMF också behålla sin starka ställning hos politikerna, säger Kenneth Rogoff till CNN.

Banken SEB lade sin senaste konjunkturprognos i dag med budskapet att det är Sverige som är bäst i Norden på ekonomi.

Den svenska tillväxten antas hamna på höga 4,7 procent i år, efter de 5,5 procent som det blev 2010. Det var svenskt rekord.

Den starka tillväxten riskerar att leda till stigande inflation och för att hålla den i schack kommer Riksbanken att höja räntan från dagens 1,75 procent till 2,75 procent i slutet av året, tror SEB.

Bolånen blir dyrare och kronans styrka består.

– Hushållen får mer pengar. Det är fler som arbetar och får inkomster. Man känner också en trygghet. De pengar som kommer in vågar man kanske spendera. Man ser inte att risken är jättestor för att man ska bli arbetslös, säger Robert Bergqvist på SEB.