Fler anklagelser om våldtäkter i Libyen

1:40 min

Nu kommer fler anklagelser om att de libyska säkerhetsstyrkorna använder sig av våldtäkter som vapen i kriget mot rebellerna och nu ska Internationella brottmålsdomstolen utreda saken.

– Vi är förstås väldigt oroade i FN över rapporter som vi får från fältet, om brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp, inklusive sexuellt våld, säger Margot Wallström, FN:s representant för arbete mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter. Det är klart att många av de här fallen har vi inte kunnat bekräfta.

Bland annat har al-Jazira och andra källor rapporterat att soldater ska ha använt potensmedlet Viagra som hjälp för att kunna utföra våldtäkterna. Enligt Wallström kan man inte bekräfta det från FN, men det är en av sakerna som nu ska utredas genom Internationella brottmålsdomstolen.

Våldtäkterna som ska ha genomförts av de libyska säkerhetsstyrkorna blev först uppmärksammade för ett tag sen, då den kvinnliga advokaten Eman al-Obeidi gick in på de utländska journalisternas hotell i Tripoli och sönderslagen berättade hur hon hållits fången under två dagar och våldtagits av 15 Kadaffisoldater.

Margot Wallström menar att det verkar som ordern har gått ut att våldtäkt är en del av Kadaffis krigsföring och nu ska man ta in mer FN-personal på plats.

– Vi ökar vår närvaro med FN-personal på marken, så att vi faktiskt kan svara upp mot humanitära behov och hjälp och stöd, som inte minst offer behöver. Sen är det också väldigt viktigt det som görs i till exempel ICC (International Criminal Court), att hädanefter betraktas det som det internationella brott det är. Man måste få slut på straffriheten för den här typen av brott.