EU vill ge bättre stöd till brottsoffer

1:15 min

EU-kommissionen presenterar i dag en rad förslag som ska stärka brottsoffrens ställning inom EU. Särskilt för den som drabbas av brott i ett annat EU-land, som överfall rån eller trafikolycka, kommer förslagen att minska lidandet, enligt kommissionen.

I dag är polis och åklagare i många EU-länder mer koncentrerade på den brottsanklagade, medan de glömmer bort brottsoffren, enligt EU-kommissionär Viviane Reding.

Hon anser att EU-ländernas myndigheter ofta inte tar hänsyn till den som drabbats av brott. Därför föreslår kommissionen ett antal minimikrav för hur myndigheter inom EU-länderna ska hjälpa brottsoffer.

Bland annat ska den som kommer till polisen för att berätta om ett brott ha rätt till översättning. Den som har varit utsatt för ett brott i ett annat land ska inte behöva resa tillbaka för att delta i rättegången, utan kunna vittna via videolänk.

Särskilt utsatta brottsoffer, som barn eller våldtagna kvinnor, ska få extra stöd. Den som skyddas från en förföljare genom besöksförbud eller liknande i sitt hemland ska ha samma skydd när hon reser utomlands.

Det här kan låta som enkla och grundläggande rättigheter, säger Viviane Reding, men ändå saknas de i dag i många EU-länder.