Tunisien/Libyen

Tunisier öppnar dörren för libyer

2:10 min

Det har varit intensiva strider kring gränsen mellan Tunisien och Libyen de senaste dagarna. Den tunisiska regeringen varnade därför igårkväll Khadaffiregimen, om att Tunisien kommer att vända sig till FN:s säkerhetsråd, om inte angreppen som slår ner på tunisisk mark upphör. Striderna har lett till att många libyer har flytt in i Tunisien, berättar läraren Mustapha Abdel Kebir från staden Ben Garden.

– Libyerna har det svårt och många har flytt hit, särskilt till Ben Garden. Ungefär 1 500 familjer med uppemot tio medlemmar i var och en, säger Mustapha Abdel Kebir.

Hans stad är bara en av många, där tunisierna har öppnat dörrarna till sina extra hus, för att ge libyerna tak över huvudet, mat och allt vad de kan behöva. Barn har slussats in i skolor och gymnasier.

– Vi är ju nästan som släkt, säger läraren och viftar med armarna. Det finns inget vi och de.

I södra Tunisien finns inga bensinstationer, eftersom smugglare stått längs vägkanterna och sålt billig, subventionerad libysk bensin.

Idag är läget det omvända. Tunisierna säljer cyklar till libyerna, som är kvar i hemlandet på andra sidan gränsen.

Oljelandet Libyen har numera ont om bensin.

Medan libyerna upplevs som tillfälliga flyktingar, så oroar sig Mustapha Abdel Kebir mer för somalier, eritreaner, etiopier och andra afrikaner, som varken vill eller kan åka hem.

– De bor i tält, som FN och biståndsorganisationer har satt upp.

Striderna och bombardemangen är kraftiga, berättar han vidare. Fönsterrutorna har sprängts i Ben Garden, som ligger flera mil från gränsövergången.

Men Mustapha Abdel Kebir tror inte att det finns mycket kvar av någon reguljär libysk armé.

Hans bild är att många av de Khadaffitrogna är 15-16 åringar, unga män, som skjuter utan att tänka.