Tekniska problem med Jas under våren

Under våren har Saab haft problem med stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Försvarets Materielverk, FMV, har vägrat ta emot nya plan, bland annat på grund av skramlande ljud i motorn.

– När det gäller motorn har man hört ljud som inte ska finnas där. Det har inte lett till några operationella begränsningar, det är viktigt att påpeka. En liten del av radioapparaten har inte heller uppfyllt sina tekniska krav, säger Heidi Wendt, informationsansvarig på Linköpingsfabriken där flygplanen tillverkas.

Skrammel från motorn
Problemen uppstod när Saab började leverera en ny version av Jas Gripen. När FMV provflög planen hördes skrammel från motorn, och radion fungerade inte som den skulle och leveranserna stoppades.

Saab och FMV bestämde vad som skulle åtgärdas och strax innan semestrarna tog FMV emot två nya Jasflygplan.

Enligt Saab har motorproblemen åtgärdats och den sydafrikanska radioleverantören Grintek ska bytas ut. Heidi Wendt tror inte att problemen kommer att stå i vägen för fortsatt export.

– Absolut inte. Vi har löst problemen.

Hur kommer det sig att det inte var ni som upptäckte problemen utan FMV?
– När man utprovar ett flygplan så flyger vi och FMV ett antal provpass. Dessa ska godkännas av båda parter. Här har man inte varit helt nöjd med våra tekniska lösningar. De problemen är nu lösta och vi kommer under hösten att leverera alla de plan vi har kommit överens om.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista