Impregneringsmedel kan hota Wasa

Det kan vara impregneringsmedlet PEG, som bryter ner regalskeppet Vasa. Det visar nya forskningsresultat från Luleå Tekniska Universitet, rapporterar Utbildningsradions program Bildningsbyrån.

Hittills har forskarlagen som arbetar kring frågan om Vasas nedbrytning varit övertygade om att det är svavel som bryter ned träet i regalskeppet.

Polyetylenglykol kan bryta ned skeppet
Men Ulla Westermark, professor i trämaterialteknik vid Luleå Tekniska Universitet och som tagit prover på Vasa, menar att det i själva verket är PEG, polyetylenglykol, som i sur miljö snabbt bryter ned skeppet.

PEG är den vätska som i dag används för att konservera arkeologiskt trämaterial. Under 17 år användes det för att undvika sprickbildning av Vasa, efter bärgningen i början av 1960-talet.

Stora mängder myrsyra
De nya rönen visar på stora mängder myrsyra, vilket i sin tur indikerar att träet bryts ned, i stället för att bevaras, av impregneringsmedlet.

Professor Ulla Westermark säger till Bildningsbyrån att det är bråttom om regalskeppet ska räddas. Enligt henne finns det risk att Wasa kan förstöras inom de närmaste tio åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista