Epidemier hotar när vattnet sjunker undan

De gigantiska översvämningarna i Bangladesh, Nepal och de indiska delstaterna Bihar och Assam har gjort minst 51 miljoner människor hemlösa uppger Röda Korset. När vattnet sjunker undan kommer allt fler att insjukna i diarréer.

Situationen i Bangladesh huvudstad Dhaka är mycket kritisk. Vattnet i vissa floder ligger två meter över sin farligaste nivå.

Ekot besökte på fredagen ett sjukhus i Dhaka som fick ta emot nästan sex hundra svårt sjuka, varav de flesta var mycket små barn.

Yesim är nästan tre och ett halvt år men ser inte ut att väga mer än några kilo. Ändå är han ett av få barn på sjukhuset mitt i centrala Dhaka som orkar titta upp och på mammas uppmaning säga sitt namn.

– Vi hade inget annat vatten att dricka än det smutsiga, berättar Yesmins mamma Namramu.

Yesim fick häftiga kräkningar och blev snabbt mycket dålig, berättar Namramu som nu fått rådet att ta sin son till ett annat sjukhus för att han ska få hjälp med att gå upp i vikt.

Inte råd med vård
Men det vet hon inte om familjen har råd med då deras ända inkomstkälla, gatuförsäljningen av t-tröjor, är helt förstörd.

Inne på sjukhuset står sängarna med de brandgula galonbeklädda sängarna tätt, tätt.

Och det kommer fler och fler patienter varje dag berätta doktor Pradip Bardhan som också är forskare på sjukhuset som är specialiserat på just magåkommor.

– Än klarar vi av att ta emot alla men snart måste vi nog sätta upp tält utanför för att kunna hjälpa alla, berättar han.

Några sängar bort försöker Amananpatchina få ner några skedar näringsvätska i sin nästan ettåriga dotter Lamina, men hon sväljer inte utan orkar bara ge ifrån sig ett litet grymtande ljud.

Lamina ser inte ut att må bra alls. Ögonen följer inte det som sker och hon orkar inte hålla upp sitt huvud.

Hon är inte ensam. Många av de flera hundra barn som ligger där rör sig knappt.  

Värst drabbas barn
Doktor Pradip Bardhan säger att de flesta som insjuknar är just barn. Men han vill inte tala om att det skulle vara en epidemi ännu.

Toppen på ett diarréutbrott brukar komma när vattnet börjar sjunka.  Men än stiger vattnet inne i Dhaka och det är två månader kvar av årets monsunregn.

Margita Boström, Dhaka, Bangladesh
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista