PTSbeslut sänker mobilkostnad

Tele 2 och Europolitan tvingas sänka sina avgifter för samtrafik i sina moblinät. Post och telestyrelsen har beslutat att de båda teleoperatörernas avgifter skall sättas av myndigheten framöver och inte som nu av bolagen själva.
PTS beslut att betrakta Europolitan-Vodafone och Tele2 som dominerande teleoperatörer tillsammans med Telia på den svenska marknaden innebär att PTS bestämmer vilken avgift de båda teleoperatörerna får ta ut för samtrafik. Alltså den avgift som t.ex Tele2 tar ut av Telia för att förmedla samtal från Telias mobilkunder till de som har mobilabbonemang hos Tele2. PTS beslut kommer att få kännbara ekonomiska effekter. Idag anser Telia att de förlorar omkring en halv miljard kronor om året på att deras avgift, som är bestämd av PTS, är väsentligt lägre än konkurrenternas. I och med PTS beslut kommer den skillnaden att försvinna eller åtminstone minska radikalt och Tele2 och Europlitan-Vodfone förlora intäkter på flera hundra miljoner kronor var. Enligt Post och Telestyrelsen är samtrafikavgiften avgörande för de priser som svenskarna betalar för att ringa i sina mobiltelefoner. Med lägre samtrafikavgifter ökar möjligheterna för teleoperatörerna att konkurrera med varandra med priset, anser PTS. Ann-Marie Engvall är enhetschef på PTS och hon tror att priserna för mobilsamtal kommer att sjunka, säger hon till Ekonomiekot nu
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".