"Det tar 150 år att radonsanera all hus"

Riksdagens mål om högst 200 bequrell radon i alla svenska bostäder till år 2020 kommer inte att uppnås. Om man fortsätter att radonsanera i nuvarande takt, kommer det ta 150 år att nå det målet, hävdar Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen sänkte nyligen sitt riktvärde för inomhusluft till just 200 bequrell. Riksdagens mål når vi inte på 16 år, säger Michael Ressner, utredare på Socialstyrelsen.

– Det kommer ta längre tid än till till 2020. Men det finns många frågetecken i sammanhanget. Måhända kan det gå framåt snabbt. Men det blir svårt att hinna, säger han.

Michael Ressner hänvisar till Boverket. Med nuvarande takt att radonsanera, kommer det att ta 150 år att nå gränsvärdet 200 bequrell. Det finns 400 000 bostäder som ligger över det gränsvärdet. För att hitta bostäderna återstår det att mäta mer än två miljoner bostäder.

Boverket tror att det tar 150 år att radonsanera. Riksdagen och miljöministern tror att allt är klart om 16 år.

När Socialstyrelsen nu sänker sitt så kallade riktvärde för radon i inomhusluft till 200 bequrell, är det en anpassning till riksdagens radonbeslut.

Press på kommunerna
Men Socialstyrelsens riktvärde är också en press på kommunerna att kontrollera fastighetsägarna som i sin tur, enligt Miljöbalken, har det egentliga ansvaret, för radonstrålningen.

Det dör 400 människor varje år i lungcancer av radon i bostäderna, enligt Socialstyrelsen.

De flesta är rökare. Radon är förrädisk. Det luktar inte, smakar inget och kan bara upptäckas genom mätning. Oftast handlar det om markradon, men det finns också i hus byggda i blåbetong.

Vill sänka gränsvärdet ännu mer
Även om målsättningen, 200 bequrell i alla bostäder uppnås, kommer ändå 300 att dö i lungcancer.

Det är först vid noll bequrell som risken för lungcancer är noll, säger Michael Ressner. Socialstyrelsen vill egentligen sänka gränsvärdet ännu mer.

– Vårt långsiktiga mål är att ligga så lågt som möjligt. Vårt mål är ett gränsvärde på 50 bequrell, säger han.

Väldigt stort hälsoproblem
Det är först på de allra senaste åren som allmänhetens intresse för radonfaran vaknat, säger Michael Ressner. För socialstyrelsen är radonet ett högprioriterat område.

– Det här är ett väldigt stort hälsoproblem. Tjernobylolyckan påverkar i Sverige inte cancerfrekvensen alls. Men radon är något som påverkar i högsta grad. 400 dödsfall per år beroende på radon, vi har inget motsvarande, säger Michael Ressner, utredare på Socialstyrelsen.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista