"Krisen i Japan kan bli starten på något nytt"

1:55 min

I Japan pågår återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningskatastrofen i mars. Många företag i landet står nu inför mycket svåra beslut, säger telekombolaget Ericssons japanchef Fredrik Alatalo.

Mobilnäten slogs i stort sett ut helt när först en jordbävning och därefter en jättetsunami ödelade Japans nordöstra kust. Samtidigt är mobiltelefoner en viktig kommunikationsväg när allt annat ligger i spillror.

– Vad våra operatörer har gjort är att de försöker att säkerställa att de åtminstone får täckning. Så att du ska kunna få samtalsmöjligheter i stort sett hela området, säger Fredrik Alatalo.

Den ambitionen verkar ha fungerat. När jag reste i området för sju veckor sedan fungerade telefonen i stort sett ingenstans. Nu har jag gjort om samma resa och hade täckning överallt.

Japans bil- och elektronikindustri har påverkats starkt av katastrofen. En av anledningarna är att många underleverantörer av elektronik och andra komponenter fanns i det härjade området. Ericsson hade också underleverantörer som drabbades.

– Vi har ju haft ett stort antal aktiviteter där vi dels pratar med underleverantörerna för att se hur de själva kommer tillbaka till normal produktion. Givetvis skapar vi oss parallella leverantörer och vi tar alla de åtgärder som behövs för att vi ska kunna gå obemärkta genom det här så långt som möjligt, säger Fredrik Alatalo.

Den tredubbla katastrofen drabbade ett Japan som befunnit sig i nästan oavbruten ekonomisk kris i 20 år. Och frågan som många nu ställer sig är om katastrofen på sikt fördjupar krisen ännu mer, eller om den kan ge starten på något nytt.

– Hur sorgligt det nu än är med den katastrof som skett så är det också en möjlighet. Får man igång investeringen och återbyggande kan det också sätta fart på hjulen i Japan och det är väl det som vi alla hoppas, säger Fredrik Alatalo.