FN kräver att Sudan avväpnar milis

FN:s säkerhetsråd antog på fredagen USA:s resolutionsförslag om Sudan för att försöka tvinga fram fred i Darfurprovinsen i västra Sudan.

Regeringen i Khartum måste enligt FN:s säkerhetsråd avväpna den arabiska Janjawidmilisen i Darfurprovinsen. Annars kommer internationella sanktioner att införas mot Sudan i slutet av augusti.

USA har haft svårt att få stöd av alla de övriga 14 länderna  i säkerhetsrådet. Men röstsiffrorna blev nu tretton för och två nedlagda röster. Kina och Pakistan förklarade sig vara motståndare till förslaget och avstod.

Ordet ”sanktioner” ströks
Diskussionen har främst handlat om i fall ordet sanktioner ska stå med i texten. Nu ströks det av USA för att få fler att säga ja. Men det finns ändå en hänvisning i texten till en FN-paragraf som innebär att sanktioner införs om Sudan inte lyckas. 

I säkerhetsrådet rådde enighet om att situationen är mycket allvarlig i Darfurprovinsen, men en representant för Sudans regering sa att de hellre hade velat lösa problemen utan FN:s inblandning.

FN-chefen Kofi Annan säger att han hoppas att regeringen i Sudan nu kommer att vidta åtgärder som kan undvika en humanitär katastrof i området. Enligt FN kan upp till 50 000 människor hittills ha dödats i Darfur.

Omkring en miljon av befolkningen uppges har flytt från sina hem och en del har tagit sig in i grannlandet Tchad. Det finns också uppgifter om att de beväpnade arabiska styrkorna Janjawid har satt i system att våldta kvinnor i byarna för att förnedra och sätta skräck i den svarta jordbruksbefolkningen.

Folkmord
Den amerikanska kongressen har i ett uttalande beskrivit det som sker som ett folkmord.

USA:s regering väckte förslaget om en FN-resolution i förra veckan. Men flera länder, bland annat Ryssland, tyckte det skulle vara att blanda sig i ett annat lands inre angelägenheter.

Även arabförbundet motsatte sig USA:s förslag. Men nu står såväl Ryssland som Algeriet bakom säkerhetsrådets beslut.

Sudans FN-ambassadör försäkrade att Sudan kommer att samarbeta och följa säkerhetsrådets krav. Men han anklagade också USA för att egentligen inte bry sej om situationen i Sudan, utan att motiven mer handlar om inrikespolitiska intressen eftersom kongressen så kraftfullt krävt åtgärder.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista