Oklart om Medvedev ställer upp

1:28 min

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev har efter tre år tagit över sin föregångares tradition att möta ryska och utländska journalister vid en stor presskonferens. Men något besked om han kandiderar till presidentvalet nästa år blev det inte.

– Jaha, så kom äntligen frågan då, men inte förrän nu som fjärde, skämtade Dmitrij Medvedev när en rysk journalist äntligen ställde frågan alla ville ha svar på:

– Hur blir det med intrigerna inför valet, vem ställer upp som presidentkandidat.

– Kära vänner jag har läst allt som skrivits inför denna presskonferens, alla väntar på det, började han och fortsatte sedan att egentligen inte ge något svar på hur det blir inför presidentvalet eller intrigen inför valet, som den ryska journalisten formulerade det. Men något riktigt svar blev det inte, utan president Medvedev gled elegant undan med ett svar om att följa lagen, att politik är arbete, ett svårt arbete.

300 utländska och 500 ryska journalister fanns i den stora pressalen i Skolkovo, ett centrum för företagseliten byggt 2006 utanför Moskva. Det är första gången på tre år som Dmitrij Medvedev möter utländska och inhemska journalister live.

För hans föregångare Vladimir Putin utvecklades detta till en tradition, som pågick längre och längre med en Putin, som verkade älska att vara i strålkastarljuset.

Men genom att avstå från Kremls guldsal för ett modernt företagar- och IT-centrum visade Medvedev att han är något annat. Han vill förmedla bilden av en modern politiker, som inte är rädd för några frågor även om han precis som Putin på sin tid är bra på att glida undan de verkligt avgörande frågorna.

Han står uppe på ett blått podium, framför ryska flaggan.  Putin satt ned tillbakalutad och med en kopp te.Ändå framstod Medvedev som en avslappnad ledare, som fick åhörarna att skratta och applådera.

I typisk rysk kremnologi sägs de två i dubbelstyret ha konkurrerande maktsfärer bakom sig och det är dessa maktens män med stort ekonomiskt inflytande i rysk ekonomi, som egentligen avgör vem som är favorit i presidentvalet i mars 2012.

Men redan i höst i december är det parlamentsval och därför förväntas både Medvedev och Putin inta sina tänkta positioner inför det.

Under Vladimir Putins tid vid makten blev de årliga presskonferenserna inne i Kreml välregisserade tillställningar, som för varje år tog längre och längre tid.

De första två timmarna direktsändes i alla statliga ryska medier, tv och radio och liknande mer ett skådespel än en vanlig presskonferens. De som fick ställa frågor hade lämnat in förfrågan i förväg och ofta var det ganska harmlösa frågor, som mer handlade om att ge beröm till presidenten än att verklighen ställa kritiska frågor.

Många frågor gav presidenten en chans att briljera i sin kunskap i allt från hur mycket olja Ryssland pumpade upp till hur mycket medel som satsades på jordbruken i ryska södern och särskilt på biodlingarna.

Vladimir Putin verkade njuta av den totala uppmärksamheten på hans person, hans svar var alltid långa och ofta med hans typiska ironiska eller lite grova sätt att skämta till sina svar när det handlade om mer brännande ämnen.

Men så fort tv kamerorna släckts ned förändrades presskonferenserna till något som mer liknande öppenhet och en vilja att bevisa för framförallt den utländska pressen att Ryssland är ett öppet och mediafritt samhälle där presidenten inte räds att svara på vilka frågor som helst. Putin själv valde vem av alla viftande som skulle ges en chans att ställa sin fråga.

Vladimir Putin fortsatte också som premiärminister att hålla öppet hus för media, men hans efterträdare Dmitrij Medvedev har inte tagit över sedvänjan. Istället har Medvedev gjort sig känd för att han via sociala medier meddelar sig, med eget twitterkonto och blogg. På skrev han på engelska igår:

--Will be taking questions from journalists at Skolkovo tomorrow from 13:00 Moscow time. You can watch it if you're interested.

– Tar frågor från journalister i Skolkovo imorgon från klockan ett Moskvatid. Ni kan titta om ni är intresserade!

Bara själva formuleringen syns typisk för den bild som skapats om Medvedev, som mer försynt och försiktig, långt från att beordra sitt folk att lyssna och titta istället bara titta om ni är intresserade!

Skolkovo invigdes i september 2006 och är ett internationellt och ryskt affärscentrum, som också har en ekonomisk högskola. Ett centrum för affärseliten, som det beskrivs i ryska medier.