Syriska människorättsaktivister arresterade

1:34 min

I Syrien har massarresteringar av aktivister ökat. Tusentals hålls i fångläger och människorättsaktivister säger att de har utsatts för fysisk och psykisk misshandel. Vissa aktivister talar om inblandning från Iran.

Enligt Iranska oppositionssidor på nätet hjälper Iran nu till att slå ner demonstranterna i Syrien. Webbsidorna hänvisar till en officiell källa som säger att ett möte ägde rum i Damaskus i mitten av april mellan syriska tjänstemän och den iranska brigadgeneralen Ahmad Radan. Han var en av dem som hade en nyckelroll under demonstrationerna i Iran 2009.

Iran har länge haft en mycket nära relation till Syrien. Washington och Bryssel införde nya ekonomiska sanktioner mot flera högt uppsatta ledare i Damaskus för några veckor sen. Det samtidigt som Iran planerar att öka handeln mellan länderna från 400 miljoner till 5 miljarder dollar enligt den officiella Islamiska republikens nyhetsbyrå IRNA.

Syriska människorättsaktivister i och utanför Syrien tycker att metoderna som den syriska regimen använder sig av starkt påminner om de man använt för att kväsa oroligheterna i Iran. Som att spåra upp folk genom mobiltelefontrafik.

– Ett sätt att skrämma folk är att släppa ut torterade fångar. Då vågar färre människor gå ut. Det är en metod som Iran använt sig av, säger Ammar Abudlhamid syrisk aktivist bosatt USA.