Domen mot pastorn överklagas sannolikt

Knutbypastorn dömdes på fredagen till livstids fängelse för anstiftan till mord. Men Uppsala tingsrätt friade pastorn när det gäller åtalet om mord på hans första fru, eftersom det inte kunde uteslutas att hustrun dog av ett olycksfall. Åklagarna har sagt att de ”sannolikt” kommer att överklaga domen.

Enligt Christian Diesen, professor i processrätt, hade tingsrätten kunnat fälla Helge Fossmo för mord på första hustrun redan med den nuvarande bevisningen.

Men troligen krävs mer bevis om åklagarna vill övertyga hovrätten om att händelsen inte var ett olycksfall.

– Frågan är ju mord eller olyckshändelse? Från början såg man det här som en olyckshändelse. När den andra hustrun dog så man det som ett mord och det gäller för åklagaren att bevisa att det är ett mord och att kunna utesluta olyckshändelse. Problemet är att det finns sakkunniga i målet som fortfarande hävdar att de kan ha varit en olyckshändelse. Det hindrar inte en domstol från att döma om det finns andra omständigheter som talar för att det inte är en olyckshändelse, motiv och hur en person har agerat och så vidare. Men tingsrätten tyckte tydligen inte att det var tillräckligt i det här fallet, säger Christian Diesen, professor i processrätt.


Tycker du att det är en rimlig slutsats att det friar på den här punkten?

– Den är inte orimlig. Samtidigt hade jag kanske förväntat mig att åtminstone någon av nämndemännen skulle gå efter sunt förnuft och bygga ett resonemang kring mönstret i likheten kring de båda kvinnornas död och kring motivet, att pastorn inte kunde skilja sig utan måste finna ett annat sätt att göra sig av med sina fruar.

Tingsrätten menar att flera omständigheter talar för att Helge Fossmo verkligen mördade sin första hustru som hittades död i badkaret i pastorsvillan i Knutby i december 1999.

Till exempel ser tingsrätten stöd för att pastorn haft motiv då han enligt vittnen beklagat sig över att han som pastor inte kunnat skilja sig.

Det är också besvärande för Fossmo att vittnen berättar om att han drömt om hustruns död. Bland annat om att hon skulle hittas död i badkaret.

Tingsrätten tar även upp att Helge Fossmo enligt ett vittne tog fram en medicinburk för att visa att den var tom direkt efter att hustrun hittats död.

Hustrun var tablettförgiftad
Först senare visade det sig att hustrun var tablettförgiftad. Helge Fossmo ändrade även i obduktionsprotokollet innan han visade det för hustruns föräldrar, där mamman var sjuksköterska.

Tingrätten slår fast att om hustrun verkligen mördats, är det uteslutet att någon annan än Helge Fossmo gjort det.

Samtidigt menar tingsrätten att alla vittnen berättat om sånt som ligger långt tillbaka i tiden, och att vittnena omvärderat Helge Fossmo när de fått reda på hans kvinnoaffärer.

Om åklagarna vill övertyga hovrätten om att händelsen inte var ett olycksfall krävs troligen mer bevis, menar Christian Diesen.

– Det kanske krävs lite till för att man ska kunna ställa det här brottet utom rimlig tvivel.

Vad skulle det kunna vara?

– Fler och klararevittnes uppgifter. Framförallt när det gäller själva olyckstillfället. När den första hustrun hittades var hon kraftigt tablettförgiftad. Skulle man få fram fler omständigheter kring den förgiftningen skulle man komma betydligt längre. Som åklagare ska man kanske ta in det som en åtalspunkt. För nu har tingsrätten inte anklagat pastorn för att ha tvingat i henne tabletterna.

Hur bedömer du att nuvarande omständigheter räcker för en fällande dom i hovrätten om det här överklagas?
– Det är klart att det blir svårt. Jag tror ändå att åklagarna vill göra ett försök för att få honom fälld även för det första dödsfallet. Det är inte minst angeläget för de anhöriga.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista