Fredrik Furtenbach kommenterar Socialdemokraternas svängning

Socialdemokraternas svängning är en oväntad kompromiss, säger Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach.

Hur är det egentligen, har socialdemokraterna ändrat sig?

– De säger fortfarande nej till att förlänga insatsen med svenska Jasplan. Men de slänger in ett nytt kort: att Sverige istället kan bidra med marina stridskrafter. En oväntad kompromiss.

– Den nya partiledningen med Håkan Juholt i spetsen har målat in sig i ett hörn som den nu försöker ta sig ur. Orsaken är att ledningen fått intern kritik och mycket dålig publicitet.

– Partiledningen hamnade i ett knepigt läge när förre utrikesministern Jan Eliasson och SSU:s ordförande Jytte Guteland kritiserade den för att inte vilja förlänga flyginsatsen. Nu försöker den ta ett omtag och skapa fred i partiet. Det är möjligt att den lyckats, Jan Eliasson och Jytte Guteland har sagt sig vara nöjda i dag.

Hur smart var det av Håkan Juholt att sticka ut hakan i detta ärende, uppenbarligen utan att ha partiet enigt bakom sig?

- Detta är ju i och för sig en fråga där finns olika åsikter i partiet. Juholts första besked att inte förlänga Jasinsatsen kan ha varit rätt för hans väljare. En opinionsmätning har visat att de flesta socialdemokratiska väljare inte vill förlänga insatsen.

– Men man kan undra om det var taktiskt rätt av Juholt att så tidigt gå ut med beskedet att hans parti inte vill förlänga insatsen. Han drog på sig kritik när han stack ut hakan först.

Hur har det påverkat hans ställning som partiledare?

– Jag tror inte att detta ensamt har någon större betydelse. Men nya ledningen har fått en lite svajig start där den givit en del snabba besked som den sedan tvingats ta tillbaka. Det har bland annat gällt att Socialdemokraterna vill överlägga med facken för högre pensioner och att Sverige skulle införa en muslimsk helgdag. Turerna till Libyeninsatsen kan bidra till den bilden.

Vad händer nu?

– De svenska partierna ska överlägga om fortsättningen. När det här ska ske är inte känt. De har ju totalt olika bilder av läget i Libyen - enligt Socialdemokraterna är Kadaffis flyg utslaget medan utrikesminister Carl Bildt har en helt annan åsikt. Håkan Juholt tror inte att Sverige skulle få en begäran av FN att ställa upp med just flyg.

– Man får väl se både hur läget på marken i Libyen utvecklas och vad FN kommer att besluta.