Regnbågsregering väntar i Finland

1:09 min

Det blir en riktig regnbågsregering bestående av sex olika partier i Finland - om regeringsförhandlingarna lyckas.

Det stod klart för en stund sedan när regeringsbildande Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen avslöjade vilka partier som han har valt ut till sin koalition.

Det blir Socialdemokraterna, De gröna, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterförbundet som tillsammans med Samlingspartiet kommer att delta i regeringsförhandlingarna. Alltså alla riksdagspartier förutom Sannfinländarna och Centern.

Det meddelade Samlingspartiets ordföranden Jyrki Katainen på en presskonferens i eftermiddag.

– Den här är regnbågsmodellen, sa Katainen.

På fredag inleds de egentliga regeringsförhandlingarna. Hur de olika partierna ska enas och vilken politik de ska driva återstår att se. Men man måste enas om ett omfattande och bindande regeringsprogram. Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors Universitet, tror att det kommer att bli tufft att få ihop den nya regeringen.

– Jag tycker att det är väldigt knepigt att både ytterligheterna på vänster- högerskalan finns representerade. Har vi en kris- eller krigssituation, som vi hade på 1990-talet när vi hade en ekonomisk kris, är det en sak men där är vi inte nu. Jag har väldigt svårt att se att man skulle få ihop en regering med Vänsterförbundet, säger han.