UGANDA

Oppositionsledare inför rätta – vägrar ge upp

1:31 min

I Uganda stod i dag landets främsta oppositionsledare i rätten igen för att ha deltagit i de senaste veckornas demonstrationer.

Samtidigt har landets president Museveni gått till ett hotfullt angrepp mot dem som demonstrerar och de journalister som rapporterar om protesterna.

Men oppositionsledaren Kizza Besigye säger att han tänker fortsätta med demonstrationerna.

– Vi ska definitivt fortsätta, vi utövar vår rättighet att visa vårt missnöje med hur de offentliga angelägenheterna sköts, sa Kizza Besigye till Ekot i domstolen i väntan på att bli hörd.

Anklagelserna gäller bland annat anstiftan till våld och att ha samlats offentligt utan tillstånd.

– Vi visar vår solidaritet med de miljoner som inte har råd med mat och inte har något jobb. De som har makten behöver visa att de har ett svar på hur dagens kris ska lösas, sa Besigye och syftade på de höga mat- och bensinpriserna som är ursprunget till den senaste tidens protester i Uganda.

Minst nio personer har skjutits ihjäl när polisen har försökt stoppa demonstrationerna. Och människorättsorganisationer har protesterat mot polisbrutaliteten. Men president Museveni skriver nu att polis och domstol har varit för slappa och att det är anledningen till att de senaste veckornas "kriminalitet och odisciplin" som han kallar det, har fått fortgå.

I sitt skriftliga uttalande, som publiceras i sin helhet i flera av landets tidningar i dag, skriver Museveni också att både internationella och lokala medier som har rapporterat om protesterna är Ugandas fiender "och ska behandlas som sådana". Han nämner bland andra BBC, Al Jazeera och landets största oppositionstidning Daily Monitor.

Museveni anklagar oppositionsledaren Kizza Besigye för att vara ute efter att skapa kaos med upplopp och plundring, och han ber om "allas förståelse" för att han tänker sätta stopp för denna "kriminalitet" med hjälp av lagens alla möjligheter.

Förhandlingarna om Besigyes åtal sköts upp i dag på försvarets begäran, och i morgon väntas nya demonstrationer.