Nobelpristagare kräver akuta miljöåtgärder

1:34 min

En rad nobelpristagare lämnade i dag över ett budskap till FN om hur klimatarbetet måste påskyndas. Under två dagar har forskare och en rad experter diskuterat klimatåtgärder på ett symposium i Stockholm. Deras budskap är en sorts larmsignal till världens politiker med krav på akuta åtgärder nu.

Finlands president Tarja Halonen leder FN:s panel för global hållbar utveckling och tog emot memorandumet.

– Det är en uppmuntran men också en utmaning, säger Tarja Halonen som tycker att det ger en skjuts till mer kraftfulla förslag.

Minska utsläppen, uppnå FN:s millenniummål och förändra energianvändningen var några av budskapen från klungan med gråhåriga Nobelpristagare.

Meningen är att Stockholm memorandum ska flätas in i FN-panelens arbete inför det stora klimatmötet i Rio de Janeiro 2012.

Panelens uppgift är att utforma en ny vision och länka samman globala utmaningar, som hur fattigdomsbekämpning och tillväxt ska kunna kombineras med åtgärder mot klimatförändringar.

Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson är också bland medlemmarna i FN-panelen.

– Jag tycker att det är ett bra memorandum. Men vi har ju också väldigt många andra möten och inspel och det finns mycket skrivet. Det viktiga är att man får lite handling nu och ställer samman det vi vet: att en miljard människor svälter, att det är stora klimatutmaningar och att vi behöver titta på hur ekonomin och styrningen av världen fungerar både på global och lokal nivå, säger hon.

I går höll nobelpristagarna en fiktiv rättegång där jorden stod mot mänskligheten. Så här säger Gunilla Carlsson om rollspelsidén.

– Ja, det tror jag inte är något för politiker. Det här är ju ett sätt för dem att uppmärksamma behoven av att ta det här på allvar, säger hon.