Utegångsförbud för tonåringar i London

Polisen i London har infört ett radikalt grepp för att hindra ungdomsbråk på gatorna - utegångsförbud för ungdomar under 16 efter klockan nio på kvällen om de inte har sällskap av någon vuxen.

Metoden har väckt debatt och jämförts med de kritiserade antiterrorlagarna.

Tonåringarna på gatan har olika åsikter. Från att de minsann kan ta vara på sig själva till att det kan vara bra med gränser från vuxenvärlden, men anser att de borde få vara ute till tio i alla fall.

Arga på samhället
Enligt regeringen är det ett växande problem här i Storbritannien ungdomar med som det uttrycks ”antisocial behaviour”, alltså de är arga på samhället och lever ut sin frustration genom att dra runt på gatorna och ställa till bråk.

Och polisens motdrag är alltså utegångsförbud som nu i dagarna har införts i de centrala nöjesdistrikten i London.  Från klockan 21 till 06. Utegångsförbudet kan även komma att införas i andra delar av landet.

Om polisen träffar på någon under 16 kan de köra dem hem till föräldrarna och om tonåringarna kommer tillbaka inom 24 timmar har polisen rätt att anhålla dem.

Enligt polisbefälet Chris Allison är det ett effektivt sätt att säga till ungdomarna - nej tack vi vill inte ha något bråk här.

Jämförs med antiterrorlagarna
Men metoden har också jämförts med de kritiserade antiterrorlagarna som lett till gripanden av framför allt unga muslimer och svarta med syfte att hindra terrorism.

Människorättsorganisationer tror att det blir detsamma nu. Fattiga förortsbarn skickas iväg, medan vita och rika får vara ute hur länge de vill.

Polisen medger att de inte är ute efter att jaga ungdomar som är ute för att gå på bio och ta en pizza. Det är de som glider runt och skapar problem man vill få bort.

Befintlig lagstiftning räcker
De som bråkar kan man redan hindra med befintlig lagstiftning, invänder människorättsorganisationerna.

Men Patricia Spurgin från föräldraorganisationen Raising Kids säger att det kan vara bra att köra hem barnen för att öppna ögonen på de föräldrar som inte engagerar sig och sätter tillräckliga gränser för sina barn. För det är i grund och botten det som skapar problemen på gatorna, säger hon. 

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".