I ett öppet brev till Reinfeldt och andra ledare kritiserar Läkare Utan Gränser avvisningen av libyska flyktingar. Foto: Scanpix.

Läkare utan gränser kritiserar avvisning

I ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och andra europeiska ledare kritiserar i dag organisationen Läkare utan gränser alla länder som deltar i insatsen i Libyen.

Kritiken gäller att flera europeiska länder avvisar flyktingar från Libyen med argumentet att bekämpa illegal invandring.

Samtidigt som stater inom EU engagerar sig i kriget för att skydda civilbefolkningen fortsätter man hålla sina gränser stängda för dem som flyr, skriver organisationen i ett pressmeddelande där länderna anklagas för skamlig politisk cynism.

På den italienska ön Lampedusa hjälper Läkare Utan Gränser de som drabbats av kriget. Organisationens operativa chef där Loris De Filippi berättar att flyktingarna ofta är utmattade och nedkylda efter resan över Medelhavet.

Organisationen uppmanar Europas länder att ta emot flyktingarna anständigt och låta dem söka asyl om de vill.

Det öppna brevet publiceras i dag bland annat i Svenska Dagbladet och en rad tidningar runt om i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".