Bildt: Extraanslag räddar inte ambassader

1:47 min

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar nu att Socialdemokraterna vill rädda fyra ambassader från nedläggning genom att skjuta till 50 miljoner kronor per år. Men 50 miljoner kronor gör inte att ambassaderna kan räddas säger utrikesminister Carl Bildt.

Motivet för regeringens nedläggningsplaner som gäller ambassaderna i Vietnam, Malaysia, Argentina och Angola är att oppositionen i riksdagen tvingat igenom en besparing på regeringskansliet.

– De har ju dragit ned 300 miljoner för oss, vilket har lett till att vi tvingas spara på bland annat ambassader. Nu säger de att de vill lägga tillbaka 50 miljoner för exportfrämjande, vad detta nu innebär. Det hjälper ju inte så långt, men vi får väl lyssna på vad de säger, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Det var i höstas som oppositionen genom riksdagsbeslut tvingade regeringen att spara 300 miljoner kronor på regeringskansliet.

Av detta ska utrikesdepartementet spara 140 miljoner. Carl Bildt och regeringen gör besparingen bland annat genom nedläggning av de fyra ambassaderna i Vietnam, Malaysia, Argentina och Angola. Egentligen vill Bildt behålla dessa, men den påtvingade besparingen gör att ambassader måste läggas ner, säger han.

Socialdemokraterna säger att den svenska exportindustrin skadas av nedläggningen.

Enligt Carl Bildt kostar varje ambassad cirka tio miljoner kronor per år. 50 miljoner som Socialdemokraterna vill lägga tillbaka kan teoretiskt minska besparingen, men enligt Carl Bildt är förslaget bara intressant om hela besparingen läggs tillbaka. Dessutom har nedläggningarna redan inletts.

– Jag tycker i och för sig att det är bra om detta kan leda till ett samtal där vi kan lyfta upp detta längre fram. Men då handlar det inte bara om detta utan om väsentligt mycket mer än så för att vi ska kunna undvika ytterligare nedläggningar, säger Carl Bildt.

Även om det blir 50 miljoner mindre som ni måste spara på UD?

– Så är det av 140 miljoner kronor. Det innebär ju att jag kanske får lägga ned några andra ambassader. Så länge jag inte får tillbaka pengarna så måste jag lägga ned ambassader. Riksdagen har beordrat mig att spara 140 miljoner kronor, och jag kan inte trolla med knäna, säger Carl Bildt.