Upplagt för nya våldsamheter i Uganda

1:52 min

Minst nio personer har dödats i demonstrationerna i Uganda de senaste veckorna. Kravallpolis står nu posterad vid alla infarter till huvudstaden Kampala, och i dag väntas nya demonstrationer. Det är de stigande matpriserna som har utlöst protesterna.

Vid vägkanten sitter Nasaka Pole och repar bönor medan hon väntar på kunder.

- En säck med sötpotatis kostar 160 000 shilling nu, jämfört med 50 000 förut, säger hon.

- Jag får tigga dem om att komma och handla numera, de har inga pengar och de klagar hela tiden på att det är för dyrt, säger Nasaka. Själv har hon fått dra in på allt som kostar pengar, som socker och tvål.

- Titta bara hur jag ser ut säger hon och drar i sitt solkiga höftskynke.

Nasaka tycker att presidenten borde göra något åt de höga priserna. Hon har blivit arg flera gånger de senaste veckorna när upploppen och polisens tårgas och gummikulor har stört hennes affärer. Ändå tycker hon att det är rätt att protestera nu.

Demonstrationerna kommer att fortsätta, berättar oppositonspolitikern Mathias Mpuga.
- I dag ska vi tåga mot parlamentet, säger han.

Mathias Mpuga anses vara en av arkitekterna bakom att oppositionen i Uganda som alltid brukar bråka sinsemellan nu har samlats kring ett gemensamtbudskap: att regeringen måste göra något åt matpriserna och att det är dags för förändring i landet.

Kravallpolis och blåa tårgas-tankbilar står nu utposterade vid alla infarter till Kampala, en polisspärr stoppar alla som tar vägen som leder till den främsta oppositionsledaren Kizza Besigyes hus.

Han har redan gripits fyra gånger när han har försökt ta sig till demonstrationerna och han har fortfarande bandage om sin högra hand efter det senaste polisingripandet.

Han säger att han ska fortsätta demonstrera och myndigheterna säger att de kommer slå till igen om människor försöker samlas till nya protester.