1 av 8
Keval Das vågar inte återvända till sin hemby för han är skyldig markägaren motsvarande 1000 kronor. Han tycker att storstaden Karachi erbjuder bättre möjligheter. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 8
Vatten hämtas i dunkar till det här tältlägret utanför Karachi som myndigheterna vill stänga. Men invånarna här säger att de inte har något att återvända till på landsbygden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 8
Flickan är glad över att få gå i en skola som byggts av Läkare utan gränser i ett tältläger utanför Karachi. För många barn som flytt översvämningen på landsbygden är det första gången de får gå i skola. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
4 av 8
Trots smutsen i lägret för vattenflyktingar i Karachi säger många att de hellre bor kvar här, än att återvända till ett liv i fattigdom på landsbygden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
5 av 8
Fida Hussain i ett tältläger utanför Karachi säger att han inte vill återvända till sin hemby, för där finns inga jobb och ingen framtid. Han drömmer om ett arbete i staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
6 av 8
Pojke i tältläger utanför Karachi, ännu tio månader efter att översvämningskatastrofen började. Många i lägret säger att de föredrar flyktinglivet i staden framför den permanenta misären på landsbygden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
7 av 8
Kvinna i tältläger för översvämningsflyktingar i Karachi. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
8 av 8
Den här mannen är stolt över sitt uppdrag som vakt i en skola som byggts av Läkare utan gränser för vattenflyktingar i Karachi. För en del barn i lägret är det första gången de fått gå i en riktig skola. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Oro inför flytt från flyktingläger i Pakistan

2:14 min

Efter förra årets massiva översvämning i Pakistan, som drabbade 1,2 miljoner människor, finns det fortfarande tältstäder utanför storstaden Karachi med tusentals människor som inte kan eller vill återvända hem.

Översvämningskatastrofen blottlade den djupa misär som länge funnits på den pakistanska landsbygden. En del flyktingar har upptäckt att staden har mer att erbjuda.

I en provisorisk skola sitter entusiastiska skolbarn för några av de tiotusentals översvämningsdrabbade som ännu inte återvänt hem.

Volontärläraren Leela säger att barnen är mycket gladare nu än tidigare:

– De har glömt skräcken från översvämningskatastrofen nu, säger hon.

Hon säger att en del av barnen gjort korta besök i hembyn, när de kommer tillbaka hit säger de att de vill stanna här i storstaden Karachi - därhemma finns ingenting att återvända till.

Men ett stort orosmoment för många barn här nu är att myndigheterna allt oftare talar om att stänga provisoriska skolor och flyktingläger och tvinga familjerna - en stor del av dem äger varken mark eller hus - att återvända till sina avlägsna byar.

Översvämningskatastrofen i Pakistan, som drabbade den sydliga Sindh-provinsen hårt, har blottlagt en permanent misär på landsbygden, där tiotals miljoner människor också före översvämningen levt utan tillgång till adekvat utbildning, sjukvård, inkomstmöjligheter eller rättvisa. Enligt UNICEF är runt 25 procent av barnen i Sindh undernärda.

– Den styrande eliten i Pakistan bryr sig inte om dessa människor, säger Sadiqa Salahuddin som är en mångårig social aktivist i Karachi.

Hon säger att till och med hon chockats över de dåliga levnadsvillkoren som rådde på landsbygden också före översvämningen, villkor som verkar ha ignorerats av övriga samhället.

– Vi upptäckte vårt eget land genom översvämningarna. Jag var själv chockad över det jag såg, jag visste inte att det fanns en sådan misär på landsbygden, säger hon.

Frivilliggrupper och enskilda donatorer försöker hjälpa så mycket de kan, säger Salahuddin. Men hon säger att Pakistans myndigheter måste börja spela en större roll, frivilliggrupper kan inte lösa stora samhällsfrågor, som vattenproblem, det är statens uppgift, säger hon:

– Det är projekt som måste utföras i stor skala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista