Ny förhandling om borgen för Strauss-Kahn

1:52 min

Den sexbrottsanklagade IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn kan komma att släppas mot borgen. Hans försvarare föreslår att han ska förses med elektronisk fotboja och en domare kommer senare idag att ta ställning till om han kan släppas från det rannsakningshäkte där han nu sitter.

IMF-chefen gjorde sitt första korta domstolsframträdande i måndags och domaren avslog då begäran om borgen och beslöt att han skulle sitta kvar i häktet.

Nästa domstolsförhandling var planerad till på fredag. Men nu har det beslutats att en särskild domare senare idag ska ta ställning till en ny  begäran från försvarsadvokaterna om borgen.

Det är en annan domare än den som fällde utslaget i måndags och juridiska experter i USA säger att det är möjligt att Strauss-Kahn kommer att få lämna häktet, mot en miljon dollar i borgen plus att han ska sitta i husarrest med elektronisk fotboja.

Det som förmodligen kommer att fälla avgörandet är om det kan tänkas att han kommer att försöka fly utomlands.

Hans hemland Frankrike har inte något utlämningsavtal med USA. Hade han varit amerikansk medborgare hade sannolikheten varit stor för att han hade fått borgen.


– Det här är en man som greps på ett flygplan som skulle till Frankrike. Om det inte finns risk för att han kommer att fly så vet jag inte vad flyktrisk är, säger Jeffrey Shapiro som är juridiskt ombud för den 32-åriga kvinna som säger att hon utsattes för grova sexövergrepp av Strauss-Kahn.
 
– Kvinnan vittnade idag om vad som hände inför en så kallad grand jury, utvidgad jury.

Inget har ännu kommit ut vad hon sa, men Shapiro avvisar kategoriskt försvarsadvokaternas antydningar om han hon frivilligt skulle ha inlåtit sig att ha sex med Strauss-Kahn.

Storjuryn ska på fredag meddela om man anser att det finns skäl nog att ställa IMF-chefen inför rätta för åtalspunkterna.

I så fall inleds en rättsprocess som kan leda till att Strauss-Kahn döms till som mest 25 års fängelse.