Amnesty: Militären anklagas för grova övergrepp

1:45 min

Amnesty International riktar idag kritik mot Egyptens nya makthavare - militären - för övergrepp som begicks under revolutionen samtidigt som militären red på en våg av popularitet.

Den omtyckta militären ägnade sig åt tortyr och godtyckliga gripanden. Nu måste man gå till botten med detta och ge offren upprättelse.

Egyptier har rätt att få känna att deras uppoffringar inte var förgäves, skriver Amnesty.

En av drivkrafterna bakom det egyptiska upproret var hatet mot den brutala säkerhetstjänsten - där flera berömda fall, bl.a. Khaled Said, bidrog till att mobilisera demonstranter.

Khaled Said misshandlades till döds av två poliser förra sommaren i Alexandria.

Han släpades ut ur ett internetcafé där det sades att han laddat upp bildbevis för just poliskorruption och våld.

Under upproret - när militären intog scenen och vägrade skjuta mot demonstranterna på Tahrirtorget, hyllades soldaterna med blommor och apelsiner, en folkets armé som man sa.

Och i den pågående revolutionsyran var det få som ville höra talas om att militären begått övergrepp.

När jag intervjuade en 18-åring som gripits och torterats av militären, fick jag höra av egyptier att jag nog blivit förd bakom ljuset av kontrarevolutionen eller att jag kanske till och med själv var ute efter att sabotera.

Nu finns denne 18-åring med i den fylliga Amnesty-rapporten som kartlägger övergrepp av såväl den ökända säkerhetstjänsten som den älskade militären.

Militären har också godtyckligt gripit aktivister, ställt civila inför militärdomstol, misshandlat och torterat med bland annnat elchocker.

Över 840 människor dödades och 6 000 skadades under en egyptiska revolten.

Om förtroendet för landets institutioner ska kunna repareras, måste dessa människor måste få upprättelse och sanningen avslöjas, skriver Amnesty.

Den undersökningskommission som tillsatts av den styrande militären har inte ens publicerat namnen på de dödade, än mindre beskrivit hur de dog.