Ett år efter protesterna - få förändringar i Thailand

1:55 min

I dag är det ett år sen militären i Thailand med våld upplöste ockupationen av huvudstaden Bangkoks centrala affärskvarter. Under flera veckor hade de så kallade rödskjortorna, i huvudsak fattiga anhängare till den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra, genomfört protester.

Efter ockupationen tillsatte regeringen en reformkommission som skulle utreda orsakerna till de fattigas frustration.

Men nu väljer kommissionen att avgå och deras förslag riskerar att rinna ut i sanden.

– Skälet till att vi avgår är att vi känt att varje regering måste själv få bestämma hur man vill reformera landet, säger Anand Panyarachun har lett kommissionens arbete.

Anand Panyarachun är tidigare premiärminister och kanske Thailands mest respekterade statsman.

I söndags avgick han och hela hans reformkommission.

Det officiella skälet är att Thailand ska hålla val den 3 juli, och att man inte vill bakbinda den nya regeringen med sina förslag.

Nu undrar många vad syftet med kommissionen egentligen har varit.

Få förändringar i Thailand ett år efter blodiga protester

När den tillsattes av den nuvarande regeringen och premiärminister Abhisit Vejjajiva hette det att det var en del av ett nationellt försoningsarbete och att man ville hitta orsakerna till de sociala och ekonomiska klyftorna i landet.

Men de förslag som kommissionen lagt fram är knappast nya och har tidigare stoppats av det styrande etablissemanget.

Bland annat en landreform som skulle komma tillrätta med den orättvisa fördelningen av mark.

Flera tidigare regeringar har föreslagit detta, men det har alltid stoppats av - som det heter i den thailändska pressen - "inflytelserika familjer".

Ett annat förslag om en decentralisering av tjänstemäns makt från departementen i Bangkok till provinserna har fått kraftig kritik från toppbyråkrater som inte har någon lust att släppa ifrån sig sitt inflytande.

Ett år efter de blodiga striderna på Bangkoks gator är det inte mycket som förändrats.

Bland många rödskjortor, anhängare till den folkvalde men störtade premiärministern Thaksin Shinawatra fnyser man åt regeringen och dess reformkommission.

– Premiärminister Abhisit pratar bara strunt. Han är en lögnare. Ingenting har förbättrats i Thailand. Den här regeringen har inte gjort något för att hjälpa oss fattiga, säger gatuförsäljaren Lek.