Söderortspedofilen döms till rättspsykiatrisk vård

Den så kallade Söderortspedofilen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen, som är en 35-årig stockholmare, var åtalad för grovt sexualbrott mot 13 flickor i åldern åtta till elva år.

Det rör sig om sammanlagt ett 20-tal övergrepp mot barn utförda i flera förorter till Stockholm; Hökarängen, Spånga, Farsta och Rågsved, men även ett fall i Uppsala.

Brottsrubriceringen är bland annat grov våldtäkt mot barn, grova sexuella övergrepp och sexuellt ofredande. Eftersom övergreppen filmats har åklagaren haft mycket bevis. Inledningsvis nekade mannen till brott men efter att han konfronterats med bevis har han medgivit vissa brott. Fyra av flickorna, som inte kunnat identifieras på filmerna, betecknas av Södertörns Tingsrätt som "okända". Polisen misstänker att han utsatt fler flickor för övergrepp.

Mannen har tagit kontakt med flickorna nära deras hem, i flera fall har övergreppen skett i trappuppgångar till flickornas bostäder och övergreppen beskrivs som mycket grova. Mannen har bland annat tvingat flickorna att utföra oralsex på honom efter att han knutit en bindel över ögonen på dem.

Enligt polisen har mannen agerat systematiskt. Han greps i en parklek i Farsta förra sommaren efter att två ungdomar sett mannen söka kontakt med småflickor och sedan larmat polisen. För den gärningen fick tonåringarna ta emot utmärkelser av Stockholms länspolismästare.

Den rättspsykiatriska undersökningen som mannen genomgått visade att han lider av en allvarlig psykisk störning och han kunde därför inte dömas till fängelse.