Ekonomisk kris i Vitryssland förvärras

1:54 min

Den ekonomiska krisen i Vitryssland blir allt värre. Importvaror blir svårare att få tag i, många företag står stilla och valutaväxlingsköerna bara växer.

I dag väntas Rysslands premiärminister Vladimir Putin till Minsk för ekonomiska överläggningar inom den tullunion som Vitryssland och Ryssland ingår i.

Vid ett växlingskontor inne i ett varuhus i centrala Minsk står tre personer och diskuterar köordningen som finns uppskriven på en lapp. Just här köar just nu 120 personer. Men den som inte kommer tillbaka inom tre timmar stryks från listan.

Det är snart två månader sedan rusningen efter utländsk valuta satte igång och i förra veckan släppte den vitryska centralbanken på restriktionerna för växlingskurserna. Men det har inte hjälpt.

Det finns fortfarande inga dollar, euro eller ryska rubel att köpa och den vitryska valutan tappar i värde timme för timme. Ändå fortsätter desperata småföretagare och andra i akut behov av utländsk valuta att köa vid samtliga Minsks växlingsställen.

Andrej står sedan flera dagar vid en bank där 300 människor står på listan över dem som vill växla.

– Jag har stått i fem dygn med korta avbrott, säger Andrej som ser helt slut ut.

Många fabriker i Vitryssland har stoppat sin produktion i väntan på att den värsta krisen ska gå över. Enligt vissa prognoser hotas så många som en och en halv miljon vitryssar av arbetslöshet om inte vinden vänder. Och Vitrysslands befolkning är ungefär som Sveriges. Tidigare generösa importkontrakt för gas och olja från Ryssland har blivit betydligt dyrare samtidigt som Vitrysslands regering höjt löner och pensioner under förra årets presidentvalskampanj. Nu väntar alla på att Ryssland ska komma till undsättning med mångmiljarddollarlån.

Sasja har en klädbutik i Minsk men verksamheten går back eftersom han inte kan göra några inköp.

– Det finns inga dollar och den vitryska rubeln rasar, säger Sasja som försöker köpa upp det lilla han kan hitta på växlingskontoren.