"WTO-avtalet framgång för fattiga länder"

Natten mot söndagen kom de 147 länderna i Världshandelsorganisationen WTO överens om hur reglerna för bland annat jordbruk och skyddstullar ska förändras. Näringsminister Leif Pagrotsky menar att avtalet är en framgång för de fattiga länderna.

– På jordbruks sidan har u-länderna vunnit. De har åstadkommit att EU varit tvungna att avskaffa dem av u-länderna hatade exportsubventionerna.

– USA har tvingats begränsa motsvarande subventioner. De har tvingats acceptera stora förändringar i bomullsstödet som retar och skadar fattiga länder i västra Afrika.

– Dessutom har EU, USA, Japan, Norge, Schweiz med flera lovat mer tillträde till sina marknader för u-ländernas livsmedelsprodukter. Det är väldigt stora framgångar för u-länderna.

WTO nådde under natten slutet på första ronden av förhandlingarna när man kom överens om ramarna inför de fortsatta samtalen lades fast.

Jordbruket viktigast
Den fråga som anses viktigast är jordbruket. Nu har EU, USA och andra rika länder gått med på att huvuddelen av deras jordbruksstöd ska avvecklas på sikt.

USA har också gått med på att sänka stödet till sina bomullsodlare som får tre gånger så mycket stöd som USA ger i bistånd till Afrika.

U-länderna tvingas öppna sina marknader
I utbyte har de fattiga länderna tvingats gå med på att öppna sina marknader för mer import från de rika länderna. Många fattiga länder har i dag höga tullar på importvaror för att skydda industrier som de håller på att bygga upp.

Men avtalet ger de fattiga länderna möjlighet att behålla visst skydd och minska det långsamt.

Näringsminister Leif Pagrotsky menar att det här skapar möjligheter för Sverige att sälja mer till fattiga länder.

– Det handlar om vår ekonomiska utveckling. Vi är exportberoende. Detta öppnar marknader för svensk industri och skapar jobb i Sverige.

Svenska subventioner
Men Sverige har också haft nytta av jordbruksstöden. Mejeriföretaget Arla har fått miljontals kronor i exportstöd från EU och sedan sålt torrmjölk i Dominikanska Republiken, till ett pris som landets bönder inte kan konkurrera med.

Utan EU:s tullmurar kostar skulle afrikanskt socker kosta mindre än europeiskt och afrikanska bönder skulle kunna exportera sina produkter och arbeta sig ur fattigdomen.

Lantbrukarnas riksförbunds ordförande Caroline Trapp tycker att ett avtal behövs, men tror att det kommer att bli tuffare för svenska bönder.

– Vi har haft en europeisk jordbrukspolitik som har skyddat viktiga grenar för oss. Däribland mjölk och socker.

Är det något särskilt i avtalet som du tycker är oroande?
– Det som oroar generellt är att neddragningarna av stöden måste bli jämna mellan olika rika länder, till exempel mellan USA och Europa.

Näringsminister Leif Pagrotsky menar att avtalet är en framgång för de fattiga länderna.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".