Jakten på ny IMF-chef inledd

2:16 min

Sedan Dominique Strauss-Kahn nu valt att avgå som chef för Internationella valutafonden med anledning av anklagelserna om sexövergrepp mot hotellstäderskan i New York, har jakten på hans efterträdare redan inletts. En rad namn cirkulerar.

Det var redan en annan hotellanställd i rummet 2806 på Sofitel i New York, när hotellstäderskan kom in, uppger franska tv-kanalen BFM. En man från room-service ska ha varit i sviten för att hämta frukostbrickan och sagt att rummet var tomt och att hon kunde städa.

Hotelledningen på Sofitel bekräftar uppgiften. Det skulle kunna förklara varför det inte tycks finnas några spår av när hon kom in i rummet. Olika uppgifter om tidpunkterna har varit något som Dominique Strauss-Kahns advokater använt sig av i försvaret hittills.

New York polisen har också skurit ut en del av mattan i hotellrummet för att göra en DNA-analys av vad som skulle kunna vara sperma. Men sädesvätskan behöver inte ha kommit dit i mötet mellan valutafondschefen och hotellstäderskan och avslöjar inte om våld förekommit, understryker advokater.

I eftermiddag ska en domare åter ta ställning till om Dominique Strauss-Kahn kan släppas mot borgen. Han har lämnat i från sig sitt pass, lovat att stanna hos dottern i New York och verkar beredd att förses med en elektronisk fotboja, för att övertyga domstolen om att han inte tänker fly. Frankrike har inget utlämningsavtal med USA.

Dominique Strauss-Kahns avgång från IMF var väntad. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon respekterar beslutet och utrikesminister Carl Bildt twittrar mycket uppskattande om hur Dominique Strauss-Kahn som valutafondschef hanterat den ekonomiska krisen mycket skickligt.

Den franska finansministern Christine Lagarde är en favorit att efterträda. Andra namn är Peer Steinbruck, tysk tidigare finansminister, Axel Weber, tysk tidigare centralbankschef och mexikanen Angel Gurria, nu OECD-chef. Kampen står mellan Europa som vill att en europé traditionsenligt ska leda IMF, medan de nya tillväxtekonomierna anser att det är deras tur.