Amunam, kvinnan i mitten, kräver att en utredning tillsätts.

Bangladeshs tillväxt stoppas av översvämningarna

Kostnaderna för översvämningarna i Bangladesh kommer att bli mycket höga, runt sextio miljarder. Tillväxten landet haft de senaste åren kommer nu att stanna av då hela denna skörd är förstörd.

Det kan ta flera år innan landet är tillbaka där det var innan översvämningarna.

Men för den större fattigare delen av befolkningen så är det största problemet att få mat för dagen. Så är det för Amunam som inte ätit på flera dagar.

Kräver att utredning tillsätts
Amunam står med vatten upp till knäna på väg att balansera ut till sitt mer eller mindre vattendränkta hus hon är hungrig och arg. Hon kräver att det måste bli en utredning om varför vissa får hjälp med mat och medicin och någon torr plats att bo och andra inte.

Hennes reaktion är rätt ovanlig att möta i Bangladesh där befolkningen är vana vid att inte få mycket hjälp mer än av sina släktingar. Men det är också en bild av att årets översvämningar är värre än på mycket länge.

Och även när vattnet så småningom drar sig tillbaka så kommer det att dröja länge innan landet kommer tillbaka till där det var innan översvämningarna, menar Tony Maryon, som leder Internationella Röda Korsets arbete i Bangladesh.

– Ett halvår för att komma tillbaka till en någorlunda vanlig tillvaro,  men att bygga upp landet helt kan ta flera år, säger han.

Sextio miljarder
Regeringen har räknat ut att översvämningarna kommer att kosta runt sextio miljarder i förlusten av nästan hela landets skörd och för att återställa all infrastruktur.

Och det i ett land som har en mycket svag ekonomi. Det första halvåret hade börjat bra med en tillväxt på 5,5 procent, men den är helt borta nu.

Frågan många ställer sig är om inte landet kan förbereda sig bättre på dessa återkommande översvämningar.

En del menar att det inte går att göra det helt och hållet, det är helt enkelt en omöjlig kombination av för mycket folk på en yta som nästan bara består av floder.

Regeringen har räknat ut att bara att någorlunda tygla de tre stora floderna som rinner genom Dhaka skulle kosta runt 30 miljarder. Det är också pengar som inte finns.

Margita Boström, Dhaka, Bangladesh
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista