Inspektion avslöjar dopade hästar

3:43 min

En dopningsskandal skakar den svenska travsporten. Flera hästar hos en amatörtränare i södra Sverige har avslöjats med förbjudna substanser i kroppen. Två av hästarna hade anabola steroider som är totalförbjudna i Sverige.

För att inga misstag ska ske har svensk travsport väntat med att offentliggöra händelsen tills även det andra provet, B-provet har blivit analyserat. Det visar också på de otillåtna preparaten.

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt när man hittar de här substanserna, Peter Forssberg, överveterinär vid Svensk Travsport.

– När vi talar anabola steroider är det någonting som över huvud taget inte ska finnas i Sverige i människors innehav, det är förbjudet, så det är alarmerande.

Hästsporten har rigorösa regler kring dopning och det är inte ovanligt att otillåtna medicinska preparat hittas i hästar, nästan alltid i oerhört små mängder.

Det förklaras oftast med att hästarna fått i sig lite medicin av misstag, från halm i boxen där en tidigare medicinerad häst kissat, till exempel. Men för första gången i Sverige handlar det nu om anabola steroider, som inte får förekomma alls.

Avslöjandet gjordes vid en hemlig razzia i amatörtränarens stall. Sprutor och kanyler hittades också. Både A och B-proven visade på otillåtna substanser.

Peter Forssberg säger att man ville vara säkra på att det inte var något misstag, innan inget uppgifterna offentliggjordes.

Alla tränarens hästar har belagts med tävlingsförbud under tiden utredning pågår, bland annat med förhör av amatörtränaren och andra som haft tillträde till stallet.