Minst fyra döda i i attack i Mosul

I en självmordsattack i Mosul i norra Irak dödades på söndagen fyra människor och ett stort antal skadades Samtidigt råder stor ovisshet för det dryga 20-tal utlänningar som hålls som gisslan.

Ytterligare en blodig dag, men en möjlig ljusning för några av dem som hålls gisslan. Så kan situationen i Irak sammanfattas just nu.

Det var tidigt på söndagsmorgonen som en fyrjhulsdriven bil i hög fart åkte mot polisstationen i Mosul i norra Irak. Polisen försökte stoppade den och öppnade eld. Bilen stannade kort därefter och exploderade sen.

Fyra människor dödades i explosionen, två civila och två poliser. Drygt trettio personer skadades av den kraftiga explosionen. Sjukhuskällor räknar med att dödssiffran kan komma att stiga.

Söndagens självmordattack följer tydligt mönstret för tidigare dåd, måltavlan är den nya irakiska polisen och människor som söker till dit.

I onsdags dödades över sjuttio personer i en snarlik operation i staden Baquba, strax norr om Bagdad.

Två döda i Bagdad
Även i Bagdad dödades på söndagen två irakier i ett bombdåd längs Abu Nuwas-gatan längs Tigris. Två irakier skadades i dådet. Explosionen inträffade kort efter att en amerikansk militärkolonn hade passerat.

Samtidigt med bombdåden har striderna i och omkring motståndsnästet Falludja fortsatt med oförminskad styrka. Omkring tio personer har under natten dödats i amerikanska flyganfall.

En amerikansk dödad
En amerikansk soldat dödades och två skadades av en bomb längs vägen utanför Samara, norr om Bagdad.

Och för det dryga 20-tal utlänningar som hålls som gisslan av olika militanta motståndsgrupper är ödet fortsatt ovisst.

Särskilt gäller det för den grupp på sju chaufförer; tre indier, tre kenyaner och en egyptier som suttit fångna i elva dagar.

Enligt den kenyanske utrikesministern har de frigivits. Men det tillbakavisas av medlaren som säger att förhandlingar fortfarande pågår. 

Företag lämnar Irak
Det kuwaitiska transportföretag de arbetar för har sagt sig vara villigt av att avbryta sin verksamhet i Irak.

Även en turkisk transportfirma kan tänka sig att dra sig ur Irak om två turkiska förare som kidnappades i går friges.

Kidnapparna, med anknytning till al-Qaida, har gett företaget 48 timmar på sig att ge efter för kraven.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista