Svensk dömd i Bahrain

En svensk politisk aktivist har dömts till 20 års fängelse av en militärdomstol i Bahrain, uppger en människorättsgrupp för TT.

Mannen som har dubbelt medborgarskap, dömdes tillsammans med sju andra för att ha kidnappat en polis.

Källan till uppgiften är gruppen Bahrain Youth Society for Human Rights. Svenska UD har tidigare bekräftat att svensken stod inför rätta, men har ännu inte bekräftat domen.

I en kommande rättegång står mannen även åtalad för "terroristverksamhet" med avsikt att fälla den sittande regimen. Två av åtalspunkterna i det åtalet kan ge dödsstraff och flera andra kan innebära livstids fängelse.

Amnesty har uttryckt stor oro för rättssäkerheten i de bahrainska militärdomstolarna och flera åtalade har vittnat om tortyr.

Mannen är muslimsk skriftlärd och politisk aktivist som tidigare har uttryckt sig kritiskt mot regimen.

Han har tidigare suttit inspärrad för vad regimen uppfattat som oppositionell verksamhet, men släpptes tillsammans med flera andra fångar i ett försök från regimen att blidka protesterna då "arabvåren" nådde Bahrain.

Regimen slog senare brutalt ned protesterna och genomförde massgripanden mot dem som satt sig upp mot regeringen.

Svenska utrikesdepartementet har tidigare bekräftat att mannen ställs inför militärrätt i Bahrain. UD har tidigare sagt att ambassadpersonal har försökt komma i kontakt med mannen, men att det inte har varit möjligt.

UD:s presstjänst säger till TT att de inte kan bekräfta uppgifter om en fällande dom.

Den bahrainska regimens agerande gentemot protesterna i landet har fördömts av människorättsgrupper och även FN har uttryckt sig mycket kritiskt.

Reaktionerna från både EU och Sverige har däremot varit förhållandevis ljumma, jämfört med de skarpa fördömandena mot andra regimer i regionen som använt våld för att slå ned protester.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade i en TT-intervju den syriska regimens agerande för ett "förfärande våld", men Bahrains styrande har inte kritiserats lika hårt.

Robert Cooper, rådgivare till EU:s utrikeschef Catherine Ashton, sade i samband med protesterna att de bahrainska myndigheternas situation var svårhanterlig:

– Man måste förstå att myndigheterna gjort rätt i att återställa ordningen, och det är vad de gjorde, sade han.

– Men det är bara rätt om det följs av dialog.

Enligt bahrainska myndigheter dödades 24 människor under de protester som under en månad pågick i landet, varav de flesta demonstranter.

Människorättsgruppen Bahrain Center for Human Rights uppger en högre siffra, och skriver i en rapport att totalt 31 demonstranter dödades. Utöver detta uppges fyra poliser och en utländsk militär ha dödats.

En dödssiffra på 24 människor i det lilla ö-riket motsvarar drygt 450 döda i ett lands med en befolkning av Syriens storlek och drygt 1 600 i ett land av Egyptens storlek.

TT