Många politiker lämnar sina uppdrag

Snart har halva mandatperioden gått sedan senaste valet till riksdag, landsting och kommun. 1 279 förtroendevalda har hoppat av. Fram för allt unga kvinnorna lämnar sina uppdrag.

Kristina Axén Olin, borgarråd i Stockholm, är flerbarnsmor med 20 års erfarenhet av politik. Hon tror att de många avhoppen beror på att kvinnor prioriterar andra saker.

– Kvinnor tror jag möjligtvis är mer noga med att veta vad som är viktigt i livet. De flesta kvinnor jag känner tycker att familjen är viktigast och det är tufft att kombinera politik och familj. Då tror jag många kvinnor väljer att hoppa av politiken, säger hon.

Tog med dottern till jobbet
Axén Olin har lyckats hålla fast vid sina politiska uppdrag. Det beror på att hon hittat sätt att kombinera politiken med barnen, sägen hon.

– Jag har ju valt att inte välja bort mina barn. Jag har till exempel fått min yngsta dotter under tiden som borgarråd och faktiskt tagit med henne de första sju månaderna till jobbet varje dag. Då får man stå med att många tycker det är jobbigt att jag kommer släpandes med en barnvagn, men det har gått jättebra.

Unga känner sig överkörda
1 279 politiker har hoppat av sedan valet 2002. Av alla de politiker som valdes in i landets kommunfullmäktigeförsamlingar har åtta procent lämnat sina uppdrag. Det inte bara de unga kvinnorna som hoppar av, det är nästan lika vanligt att de unga männen slutar.

Det är nästan dubbelt så vanligt att förtroendevala i kommunerna säger upp sina uppdrag jämfört med politiker i riksdagen.

34-åriga Camilla Söderberg satt två år som ersättare i kommunfullmäktige i Bräcke i Jämtland. Hon tyckte inte att det var värt slitet och slutade.

– Dels fick jag dåligt samvete gentemot min familj, dels fick jag dåligt samvete gentemot partiet. Sedan kände jag att man inte tog oss som var lite yngre på allvar. Det är många av de äldre som varit med i många, många år och som tycker sig veta det mesta, säger hon.

Svårrörlig apparat
Henry Bäck, professor i offentlig administration vid Göteborgs universitet har studerat avhoppen. Han säger att ungefär en tredjedel av politikerna i kommunerna brukar sluta under en mandatperiod, vilket ofta beror på att de, precis som Camilla Söderberg, blir besvikna.

– Många av de som åtar sig uppdrag gör det för att de tror sig kunna påverka, men det är en ganska svårrörlig apparat och det är särskilt svårt för de som är nya. Den där besvikelsen tror jag är en viktig förklaring till att så många hoppar av, säger han.

Ulrika Lindahl
i samarbete med SR Jämtland
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista